Нормално е да се интересувате какво мислят за вас най-важните

...
Нормално е да се интересувате какво мислят за вас най-важните
Коментари Харесай

Как да спрем да се тревожим какво другите мислят за нас

Нормално е да се интересувате какво мислят за вас най-важните хора в живота ви. Но в случай че се притеснявате прекомерно доста за мнението и стандартите на останалите, това може да ви стресира в допълнение и да докара до ниска самокритика в резултат на незадоволени упования.

За благополучие, на помощ идва доктор Елън Хендриксен – практикуващ клиничен психолог, който работи Бостънския университет или по-точно в Центъра за тревога и съпътстващи болести. На вашето внимание тя ви предлага девет метода по какъв начин да спрете да се интересувате и да се тревожите от това, което другите си мислят за вас.
Когато става въпрос какво останалите хора мислят за вас, важи правилото “негативното е по-силно от позитивното ”. Ако чуете 99 комплимента и една рецензия, най-вероятно негативният коментар ще е този, за който ще си спомните късно вечер, тъкмо преди да заспите.

Нормално е да се интересувате от мнението на останалите за вас – множеството зачитат и ценят високо думите на тези, които обичат и почитат. Всъщност повода за това държание си има еволюционно пояснение – преди стотици години обществената изолираност или даже изгнанието са били допустимо най-жестокото наказване. За да оцелеем тогава, ни е била нужна групата, обществото, фамилията. Така че положителното обществено състояние е деляло индивида от сигурността и живота и незнайното и възможната гибел.

Превъртете няколкостотин години напред до днешна дата. Въпреки че индивидът към този момент не зависи от групата за препитанието си или за обезпечаването на покрив над главата си, той към момента се нуждае от другите за поддръжка и възприятие на принадлежност.

Ако попитате който и да е самоопределил се гуру дали би трябвало да се тревожите какво мислят останалите за вас, най-вероятно ще получите огромна доза разпалени упътвания за това, по какъв начин не би трябвало да давате и две стотинки за мнението на другите.

Според доктор Елън Хендриксен най-подходящата тактика в действителност се намира някъде сред безразличието по отношение на думите на познати и непознати и прекомерната тревога. За сполучливия клиничен психолог салдото сред отстояването на себе си и приемането на особеното мнение се състои в умеенето да възприемаме градивната рецензия от хората, които почитаме и обичаме, както в това време отсяваме клюките, нападките и клеветите.

Д-р Елън Хендриксен ви предлага по-нежна и дипломатична версия на “Как да не ми пука ”. Така че, когато злобарите ви нападат словесно, използвайте тези 9 съвета, с цел да се отърсите от рецензията.

Съвет №1

Първата стъпка съставлява установяването на тези човеци, от които се притеснявате, защото нашето схващане има склонността (може да се каже, че даже обича) да преувеличава и свръхгенерализира. Ако започнете да се тревожите, че “хората ” ще ви съдят, “всички ” ще ви подлагат на критика или “някой ” ще ви се развика, се запитайте кого тъкмо имате поради. Вземете един лист и напишете имената на тези, които в действителност подвигат равнищата ви на стрес и безпокойствие до сериозни равнища. Изпълнете тази стъпка и ще видите по какъв начин “всички ” се смалява до шефа ви и любителката на злословия съседка от третия етаж. Ето: нещата не са толкоз зле!

Съвет №2

Втората стъпка се състои в идентифицирането на източника на терзанието. Ако се страхувате да не ви правят оценка отрицателно, макар че към момента не се задава присъда на хоризонта, се замислете от кое място тъкмо идва това вкоренено безпокойствие. Може би, когато сте били деца, някой ви се е скарал с думите: “Какво ще си помислят съседите? ” или “По-добре не прави това, тъй като останалите може да си помислят, че е необичайно ”. Вероятно желанието да се харесате на останалите и да отговорите на упованията на другите ви е повтаряно още веднъж и още веднъж от роднините, познати и непознати.

Добрата вест е, че ненужните убеждения могат да бъдат отучени. След време ще спрете да се питате какво мислят съседите и ще осъзнаете, че и те като вас са насочили огромна част от вниманието си върху своя личен живот (освен онази съседка от третия етаж, с чието като че ли непрекъснато наличие на прозореца или терасата ще би трябвало просто да се примирите).

Съвет №3

Не приемайте отбранителна позиция при всеки един отрицателен коментар. Дори и автоматизираната ви реакция да е “Отбранявай! Отбранявай! ”, се пробвайте да измененията това, като извършите нещо революционно: изслушайте събеседника си. Когато незабавно издигате стена сред вас и останалите, всичко се удря в стената – мърморенето и недоволствата както и положителните препоръки и скъпите упътвания. Чак откакто сте изслушали думите на останалите, ще можете да отсеете това, което ще ви е потребно за в бъдеще и кое е просто ненужен звук.

Съвет №4

Имайте поради по какъв начин рецензията е поднесена! Ако ваш сътрудник или другар е положил старания, с цел да ви показа добре структурирана и градивна рецензия или ви дава уравновесен коктейл от похвали и обосновани забележки, то тогава си заслужава да го изслушате. Напълно допустимо е да не се съгласите с рецензията, само че най-малко ще деянията уважението, което ви е било показано в началото.

Ако обаче се постанова да се изправите срещи неразбираеми и груби словесни офанзиви като “Ти си глупак! ” или получите подигравателни похвали от сорта на “Нали най-малко се стараеш ”, не си правете труда да им обръщате внимание. В случай че ваш прочут не прояви изпитание, с цел да сервира рецензията си по градивен и съответен метод, сходно държание приказва доста повече за тях в сравнение с за вас.

Съвет №5

Само тъй като някой ви дава отрицателна оценка, не значи, че е прав. Важно е да не забравяте, че непознатото мнение не е последната инстанция, определяща кое е окончателната и неизменима истина. Винаги може да не се съгласите с мнението на вашите критици. Ако обаче имате възприятието, че те може би са прави, вижте идващия ни съвет.

Съвет №6

Извисете се над критиците си или най-малко изглеждайте като че ли го вършиме. Дори и да усещате по какъв начин излиза пара от ушите ви, с проявата на улегналост или даже признателност за забележките ще постигнете две неща. Първо, ще създадете усещането, че сте незасегнати от грубите мнения и нападки, като всеки, който става очевидец на похвалното ви държание, ще е впечатлен от самоувереността ви. Много рядко се следи по какъв начин субект се оправя с поле от злобари, без да покаже злост и да падне на тяхното равнище. А това е точно втората причина да изглеждате незасегнати – не позволявайте техният негативизъм да се трансформира във ваш негативизъм.

Съвет №7

Помислете по какъв начин може да се справите с натрапчивите мисли, които ви държат напрегнат като “Всички ще ме намразят, в случай че закъснея ” и “Ако объркам това, шефът ми иска ми се развика ”. Ако вашият мозък автоматизирано превключва към допустимо най-лошите мислени развития на събитията, които могат да се случат, помислете по какъв начин бихте реагирали, в случай че това, от което се страхувате най-вече, в действителност се случи. На кого бихте се обадили за помощ? Какви своевременни ограничения бихте подхванали? Изготвянето на проект за най-неприятните условия в действителност ще ви погне да осъзнаете, че даже и тогава вие имате уменията и знанията да се справите с (малко вероятните) големи и страховити проблеми.

Запомнете, че хората трансформират мнението си непрекъснато. Днес те може да са най-големите ви врагове, а на следващия ден същински почитатели на работата ви. Хората са непостоянни същества. Ако едно нещо за човешката природа е несъмнено, то това е променливата й същина. Така че не се отхвърляйте от позицията си толкоз бързо, в случай че усетите, че някой ви подлага на критика. В даден миг, когато течението се обърне, може вие да се окажете на върха.

Съвет №9

Поставяйте понякога своите убеждения под подозрение. Хората, които се тормозят от мнението на другите, постоянно имат вяра, че само съвършеното показване пред останалите (било то в професионален или персонален план) ще предотврати всякаква рецензия.

Ето метод да се справите с сходни недостижими убеждения: направете няколко неточности преднамерено и вижте какво ще се случи. Изпратете имейл с неточност, която преднамерено не сте поправили, оставете няколко секунди неуместна тишина по време на диалог или попитайте продавача в хранителния магазин какъв шампоан употребява. Тези опити ще ви покажат какво се случва, когато извършите неточност, а точно нищо (поне не толкоз непреодолимо).
За да обобщим: вие сте най-големият си (и жесток) критик. Но това е разбираемо, защото във вашия личен живот вие заемaте централно място. Запомнете точно това: за всеки един човек най-важното нещо е неговата лична същина, тъй че е малко евентуално да се концентрират върху вашето битие. Така че се отпуснете на креслото си и приемете ориентираната към вас рецензия като дворна ликвидация – намерете скритите уникати и потребни съкровища и оставете безполезните вехтории.

По публикацията работи: Нора Маркова
Инфо: quickanddirtytips.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР