Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

6 язовира с обем под 50%

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Общо 6 язовира от 52, следени от Министерство на околната среда и водите, са с размер под 50%, стана ясно от информация на Министерство на околната среда и водите след днешното изключително съвещание на Висшия съвещателен съвет по водите в Министерство на околната среда и водите.

„ Студена “ е на 13,4% от размера, „ Асеновец “ – 28,3%, „ Дяково “ – 35,5%, „ Ястребино “ – 31,1%, „ Калин “ – 33,7, „ Карагьол “ – 32%. Съветът взе решение Министерство на околната среда и водите да продължи да следи положението на всички 52 значими и сложни язовира. И при определяне на размер под 50% на 15-те язовира, от които се употребяват води за питейно водоснабдяване, да се вземат ограничения за прекъсване на водите за индустрията, енергетиката и други потребности и ограничение на водите за питейни цели и прекосяване към различни водоизточници.

Басейновите дирекции ще извършат инспекции на всички ВиК оператори по осъществяване на изискванията в разрешителните за водовземане, бе решено през днешния ден.

Експертите от басейновите дирекции ще ревизират дали са изпълнени изискванията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се наблюдава регистрира ли се действително употребената от ВиК операторите вода и рационалното потребление на наличния естествен запас, заяви БГНЕС.

Проблемите във ВиК бранша ги знаете – върви едно междусистемно надхитряне от години. За да скрият загубите по мрежата и повредите по довеждащия тръбопровод, не регистрират какъв брой взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прелестно, има други, които някак си не работят, сподели министър Емил Димитров по време на съвещанието. Според информацията, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които регистрират 95% загуби по мрежата – като в Шумен, доста други сдружения пък оповестяват за 70-85% загуби по водопровода.

Ние всеки месец гледаме една информация, сверяваме с другата на ВиК и басейнова дирекция и удостоверяваме тяхната нужда. Но вярвайки безусловно, стигаме до спорове обстановки. Затова ще променим системата, обясни екоминистърът. Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, Министерство на регионалното развитие, „ Язовири и каскади “ и всички заинтригувани страни. Ние сме при започване на процеса по разрешаване на водовземането, по тази причина би трябвало да променим метода на работа първо при нас и след това да го изисквам от другите, сподели още Димитров.

Министър Димитров заяви още, че в Министерство на околната среда и водите ще бъде основан специфичен център, който всекидневно ще следи, и в случай че би трябвало ще се трансформират графиците на 10 дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР