Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Депутатите отмениха тавана на цените и затвора за невярна информация

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

След шумно съвещание, взаимни обвинявания и замяна на цветущи реплики, депутатите съвсем единомислещо поддържаха ветото на президента върху текстове от Закона за ограниченията при изключително състояние. Румен Радев върна част от закона поради въвеждането на таван на цените като мярка против спекулата и измененията в Наказателен кодекс, които плануват затвор за „ погрешна информация “за заразни заболявания. От Българска социалистическа партия поддържаха ветото, само че дадоха обещание до дни да внесат нови оферти, свързани с битката против спекулата с цените на съществени артикули. Социалистите са безапелационни, че не би трябвало в този миг да се печели на гърба на паниките и страховете на хората. Президентът Радев също на няколко пъти настоя да се вземат навременни и съответни ограничения против спекулата, която сега се вихри в страната.

Ветото поддържаха 188 депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и НФСБ, 14 народни представители бяха срещу, а 56 се въздържаха.

" Обединените патриоти " се разцепиха - Вътрешна македонска революционна организация гласоподава срещу отпадането на текстовете, а НФСБ – " с омерзение " поддържа ветото. Депутатите от " Воля " не бяха в пленарната зала.

По-рано в понеделник депутатите от правната комисия единомислещо поддържаха наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху част от Закона за изключителното състояние. Ветото бе разисквано и подкрепено за едвам 15 минути.

Тази рецесия, с изключение на всичко друго, като с прожектор осветява недъзите на доста от нереформираните ни системи, както и на ръководството като цяло. За страдание, става известно, че скъпо ще платим тези три спокойни години, които ръководещите пропиляха, вместо да стабилизират българската страна, разяснява от трибуната зам.-председателят на групата на левицата Крум Зарков. Той напомни хаоса, демонстриран в правна комисия предходната седмица и експресните периоди, които са били наложени за доста значими решения, както и „ безусловно недъгавия “ на първо четене закон, който се е нуждаел от цялостно пренаписване – по думите му тези дейности са довели и до президентското несъгласие.

Относно текста за спекулата, Зарков означи, че той е импортиран от Българска социалистическа партия, които са разпознали този проблем като главно предизвикателство в рецесията: “Считаме, че щом има въпросителни, те би трябвало да бъдат изчистени. Вярваме обаче, че не можем да позволим подобен вид корист с изключителното състояние. Ще продължим да работим по тази тематика и след днешното несъгласие и ще предложим други текстове “, посочи Зарков.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък попита за какво в закона не се загатват обещаните 1000 лв. в допълнение към възнаграждението на всеки доктор. Тя напомни и че ръководещите отхвърлят да деблокират държавния запас. Социалистите не престават да упорстват и за обществени ограничения, които да оказват помощ на най-бедните и уязвими групи по време на изключителното състояние и по-късно, когато ще се вихри икономическа рецесия. Ограничения, засягане на права, рестрикции - това направихте. В целия свят рестриктивните мерки вървят със тласъци, обърна внимание Нинова.

Тя добави, че има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата.И се обърна към болшинството: " Очакваме откакто не приемате нашите оферти да дадете ваши, тъй като би трябвало да е ясно. Дори и в изключително състояние вие управлявате страната, вие носите отговорността за днешния ден, за последствията от рецесията. Предложете проект за деяние. Нямате подобен - единствено рестрикции без тласъци. Ние ще подкрепим ветото с схващане, че нашето предложение не е напълно и ще внесем прецизиран текст. Няма да позволим някой да натрупа пари на гърба на заболяването и нещастието на цялостен един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на държавното управление и ще желаеме от вас до дъно народен социално-икономически проект ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР