Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за рак на гърдата през целия октомври

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Октомври е международният месец за битка с рака на гърдата. За седма поредна година столичната Първа АГ болница " Света София " инициира акция за безвъзмездни прегледи с профилактика на подлото заболяване. Столичната община финансира акцията, в която се включват здравни заведения в София, Варна, Пловдив и Стара Загора, оповестява БНР.

19 000 - толкоз са дамите, прегледани в първата и към момента единствена у нас общинска скринингова акция за предварителна защита на рака на млечната жлеза. Тя се организира от 2015-а година в Столичната община, напомни зам.-кметът Дончо Барбалов:

" Мисля, че не малко животи сме избавили с ранна диагностика и навременни ограничения за лечение. Годишно към 350 000 лв. отделя общината за тази активност. Това е една доста добра инвестиция тъй като е инвестиция в здравето на хората. За тази година в програмата са обхванати към 9 000 индивида, като през първото полугодие 3 500 дами са минали на обзор. От тях имаме 16 случая на открити карциноми, които незабавно са оперирани, тъй че там сигурно сме помогнали. "

Столичната община е измежду сътрудниците и в актуалната акция за ранно разкриване на рака на гърдата, която стартира през днешния ден и ще продължи до 1 ноември с присъединяване и на 5-та градска болница, " Св. Анна " и Александровска в София, Военномедицинска академия и Онкологичната болница, както и варненската " Св. Марина ", пловдивската " Св. Георги " и болница " Проф. Стоян Киркович " в Стара Загора, които се причисляват към акцията, заяви изпълнителният шеф на Първа АГ болница в София доктор Гергана Коларова и добави:

" Специално моята упоритост и моята задача е тази акция да обхване цялата страна. Наистина в огромните градове са съсредоточени повече хора, само че като погледнем таблицата с възрастовото систематизиране на болестта, за жалост то е в една възраст, в която дамите да, все още към момента работят, не са в пенсионна възраст, само че извънредно е висока смъртността във възрастта от 65 до 79. "

Ракът на млечната жлеза си остава най-често срещаното злокачествено заболяване при дамите във всички развити страни в света, в това число и в България, където броят на заболелите пораства. Средно годишно заболеваемостта пораства с 1,8 на 100, а за последните 30 години засегнатите от това подло заболяване са се нараснали два пъти, а възрастта понижава, уточни доктор Коларова:

" За това ние се обръщаме извънредно доста към младите дами, тъй като да в тяхната възраст болестта е рядко, само че за жалост се случва. И това е тяхната възраст, в която те би трябвало да свикнат да вървят на този обзор, дай Боже всичко да е обикновено, само че даже когато се откри нещо, то ще бъде в доста начален етап и лекуването ще бъде извънредно перспективно и това ще им сътвори в годините навика те да вършат годишно това проучване. "

Кампании като актуалната дават опция на всяка виновна към здравето си жена да се изследва и да следи своя здравен статус, с цел да не стига до тежки положения, прикани доктор Гергана Коларова:

" Нямаме опрощение да кажем, че е скъпо финансово или друго опрощение. Много дами не вървят на обзор с цел да не чуят тази диагноза. Колкото по-рано това се случи толкоз успеваемостта при лечението е по-висока. тъй като пикът на това заболяване е след 35-годишна възраст и той е сред 65 и 69 годишна възраст и тогава за жалост и смъртността е по-висока. "

Освен обичайните ехографски и мамографски проучвания,възможностите за диагностика се уголемяват с новаторска инсталация, която употребява метода на термографското проучване и може бързо да ориентира пациента дали има учредения за паника или не, осведоми доктор Коларова:

" На базата на топлинното лъчение, то особено изследва млечната жлеза с подготвен програмен продукт, който след изчакване по време на прегледа, незабавно дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 милиметра. Т.е. то може да хване всяко едно образувание с размер 3 мм. Ако то дава нужните данни то доброкачествено ли е или има подозрения за злокачественост. Тогава на компютъра където са вкарани всички данни на пациента се появява надпис - Моля, посетете доктор. "

Изследвания с термографската инсталация ще се правят през целия месец в Диагностично-консултативния център на Първа АГ болница, както и в 11, 29-та и 30-та поликлиники в София. Записването ще става на телефоните на съответните поликлиники.

Подробна информация за дните и часовете, както и телефонните номера за записване, можете да намерите на интернет страницата наАГ болница " Св. София " или на телефон 02/4470 204.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР