Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE След около

...
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE След около
Коментари Харесай

ЕС най-сетне се разбра за спасителния пакет от 500 млрд. евро

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE След към месец различия финансовите министри на Европейския съюз най-накрая утвърдиха избавителен пакет за съюза на стойност 500 милиарда евро, разгласи малко преди среднощ в четвъртък против петък ръководителят на Еврогрупата - португалецът Мариу Сентену.

След като на 7 април след 16-часови договаряния министрите от еврозоната не съумяха да реализират консенсус, съвещанието бе възобновено на 9 април и включи страните отвън паричния съюз.

Постигнато е съглашение за общ стопански отговор на епидемията от новия ковид, заяви Сентену.

Общата стойност на пакета, който би трябвало да бъде утвърден от евролидерите, е близо 500 милиарда евро. Той включва три детайла. Първият е кредитна линия до 240 милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), т.е. от избавителния фонд на еврозоната. Средствата ще могат да се употребяват единствено от 19-те страни в паричния съюз, като помощта няма да е безусловна, макар по искане на Италия условията за прилагане на средствата са минимални - да са директно или индиректно свързани с рецесията с Covid-19.

Държавите от Европейски Съюз ще могат да употребяват гаранционен фонд от Европейската капиталова банка за ликвидност на бизнеса в размер на 200 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР