Номинираният за премиер от Продължаваме промяната акад. Николай Денков организира

...
Номинираният за премиер от Продължаваме промяната акад. Николай Денков организира
Коментари Харесай

Акад. Денков: Шансът за правителство с втория мандат не е голям, но съществува

Номинираният за министър председател от " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков провежда стартира обща среща с всички парламентарни групи през днешния ден в търсене на допирни точки по управнически цели.

На срещата участват представители на ПГ на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Български напредък ". Единствено от " Възраждане " не откликнаха на поканата, само че акад. Денков акцентира, че вратата към тях остава отворена, в случай че решат, че има какво да обсъдят.

" Поканих ви на градивен диалог да обсъдим дружно възможните цели, които да ни обединят, тъй че да бъдем потребни. Разбира се, това не се дефинира по думите, а по делата – кои закони сме подготвени да подкрепим, какво е наличието им ", уточни акад. Денков.

Той уточни, че от " Продължаваме промяната " са разпратили до всички парламентарни групи писмо с обрисувани цели:
понижаване на неравенството в обществото - възнагражденията на лекарите и на учителите да са 125% от междинната работна заплата, на медицинските сестри – 85% от междинната работна заплата, минималната заплата да е 50% от междинната, а индексацията на пенсиите да върви с ритъм, подобаващ и изпреварващ инфлацията.бизнеса – облагане на свръхпечалбите в сферите на енергетиката, ограничение на тежестта на работодателите при болничен от 3 на 2 дни, законите по Плана за възобновяване и резистентност, поддръжка на работещите родители посредством прекачване на правото на отпуск за бременност и раждане, основаване на сдружения с изменчив капитал, ограничения за по-добро административно обслужване на жителите.върховенство на закона - антикорупционно законодателство, промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, законови промени, касаещи контрола върху основния прокурор и Закона за правната помощЕврозоната - дейности по присъединението ни към еврозоната


Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС съобщи, че целите, показани от " Продължаваме промяната ", са цели на други партии, само че диалогът е надълбоко просрочен, тъй като към този момент са изгорени доста мостове в връзката при първия мандат.

От ГЕРБ-СДС почитат кандидатурата на акад. Николай Денков, само че няма да поддържат присъединяване в проектокабинета на съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев. Освен това държат на ясно написана управническа стратегия с съответни задължения, зад които проличава чия е политическата отговорност.

" Без ясно написана стратегия и цели и подписан документ от водачите на партиите за обсъжданите цели, нашият диалог ще се изчерпи дотук. Желая ви триумф и да намерите съидейници. В пленарна зала ще видите нашия избор ", сподели Атанасова.

Акад. Денков отговори, че диалогът за персоналния състав на проектокабинета занапред следва, само че той има смисъл единствено, в случай че има единодушие за политики, които желаеме да използван.

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че социалистите виждат в срещата диалози за образуване на болшинство, а не договаряния за държавно управление и попита дали отпада ултиматума, който " Продължаваме промяната " сложи за Изборния кодекс.

" Голяма част от целите са от предходния постоянен кабинет и за обществената политика и правовата страна имате нашата поддръжка. Интересно, обаче, че отпада първото изискване - ревизирането на Изборния кодекс. За нас беше смущаващо, че поставихте Изборния кодекс като залог за бъдещо държавно управление. Надявам се, че сте осъзнали това и по тази причина в този момент не го представяте. Когато стартират диалози всъщност, Българска социалистическа партия ще взе участие отговорно със съзнанието, че България би трябвало да има постоянно държавно управление ", съобщи Свиленски.

Акад. Денков отговори, че тематиката за Изборния кодекс не е отпаднала и прикани да се рестартира полемиката, тъй като Българска социалистическа партия стимулирали измененията с хората, които се затрудняват да гласоподават машинно, само че в последна сметка се е получило действително унищожаване на машинното гласоподаване.

" Така че дано да рестартираме тази полемика, тъй че да търсим решение, което да е най-хубаво за гласоподавателите. Тема стои на дневен ред, само че апелът през днешния ден е да се фокусираме върху тези, по които имаме единодушие ", сподели той.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ попита Денков каква е оценката му за държанието на Кирил Петков поради решението на Конституционния съд по проблема с него. Поиска оценка и за арестите, осъществени под управлението на Бойко Рашков преди изборите, за които след това съдът е решил, че са противозаконни.

Относно въпросът с Кирил Петков и решението на Конституционния съд, Денков отговори, че Петков е дал доста персонални жертви в името на това да способства за развиването на страната.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че е елементарно към всеки кандидат-премиер да се задават провокативни въпроси и прикани за отговорно отношение.

От " Демократична България " приканиха за изработването на политическа декларация, която да мине в пленарна зала и по този начин всяка партия да може текст по текст да каже какви задължения поема.

" Освен фигура, която се употребява с безсъмнена експертност, имате действителна биография на държавен деятел и подготвеност. Това не е без значение. И това, че зад вас застава политическа мощ, която прави жеста с изключение на да постави човек с готовност за разговор, да поеме и политическа отговорност, тъй като при първия мандат казусът беше, че не е ясно кой носи политическа отговорност. Нашата оценка за тази първа стъпка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като подобен, тъй като да твърдим, че България има потребност от ръководство, а да неглижираме тази отговорност, би трябвало да поемем отговорността си за това ", сподели Иванов.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев пожела триумф на акад. Николай Денков и заявява, че групировката му е отворена за диалози.

" Съгласен съм, че диалогът е просрочен, само че се веселя, че въпреки и късно, диалогът стартира. Политиката е изкуство на компромисите, само че в случай че в действителност сме откровени, че ни е належащо държавно управление, което да взема решение рецесиите, би трябвало да създадем тези старания и одобрявам, че този диалог е в тази посока - да се опитаме да съставим формата за тази задача - да съставим държавно управление ", уточни Янев.

До седмица се чака да стане ясно какво ще се случи с втория мандат, заключи акад. Денков. Той съобщи че има късмет за сформиране на държавно управление с втория мандат, който не е огромен, само че все пак съществува.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков поздрави Николай Денков за триумфа, който се случва за първи път от няколко месеца - на една маса да седнат толкоз разнообразни партии. Той оцени позитивно предлагането на " Демократична България " за приемане на обща управническа декларация.


Последвайте ни във и

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР