Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна във вторник

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна във вторник
Коментари Харесай

Не е съгласуван с ПП-ДБ. Габриел предложи кабинет с нови шестима министри на ГЕРБ

Номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел върна във вторник на президента Румен Радев изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Той включва шест промени в състава на кабинета, ръководен от досегашния министър председател от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Николай Денков . Сред тях са министрите на защитата и енергетиката.

Веднага по-късно президентът издаде декрет, с който предлага на Народното събрание да избере новия състав на оферти от Габриел кабинет.

Малко по-късно Денков сподели, че кабинетът " е на ГЕРБ ". Нито той, нито съглашението за взаимно ръководство е в съгласие с ПП-ДБ, сподели той.

Това става ден, откакто Габриел. В понеделник тя сподели, че ГЕРБ и " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ) ще договарят единствено още 24 часа за бъдещо държавно управление. Така Габриел не се възползва от 7-дневния период, в който по конституция има право да предложи кабинет или да върне мандата несбъднат.

Преговорите сред ПП-ДБ и ГЕРБ се водят от 6 март, когато досегашният министър председател Денков по силата на предварителната сделка сред двете обединения. Тя планува промяна на премиера и ръководителя на Народното събрания след 9 месеца. След като в неделя изглеждаше, че договарянията са завършили безрезултатно, тъй като ПП-ДБ и ГЕРБ желаят разнообразни неща, диалозите бяха обновени в понеделник.

ПП-ДБ споделяше, че няма да влиза в държавно управление, в случай че ГЕРБ не подпише съглашение за промените в правосъдната власт, попълването на регулатори и смяната в службите. ГЕРБ пък настояваше за равнопоставеност на броя министри в кабинета.

За разлика от понеделник, когато получи мандата, съпроводена от премиера в оставка Николай Денков, при връщането му с Габриел бяха единствено представителките от преговорния екип на ГЕРБ.
Предложенията за министри
В проектокабинета на Габриел ГЕРБ получава нови шест министерски поста плюс този на министър-председателя. Сред тях е мястото на досегашния министър на защитата Тодор Тагарев , за който по-рано денем депутатът от ГЕРБ Делян Добрев сподели, че има спор.

Ето кои са хората, които Габриел предлага за министри:
Премиер и министър на външните работи - Мария Габриел (сменя премиера в оставка Денков)Вицепремиер по европейските въпроси - Николай Денков Министър на финансите - Асен Василев Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов Министър на защитата - Христо Гаджев (сменя Тодор Тагарев)Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева (сменя Юлиян Попов)Министър на енергетиката - Жечо Станков (сменя Румен Радев)Министър на районното развиване и благоустройство - Андрей Цеков Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев Министър на образованието и науката - Галин Цоков Министър на културата - Кръстю Кръстев Министър на правораздаването - Атанас Славов Министър на нововъведенията и растежа - Росен Желязков (сменя Милена Стойчева)Министър на стопанската система и промишлеността - Богдан Богданов Министър на труда и обществената политика - Иванка Шалапатова Министър на превоза и известията - Георги Гвоздейков Министър на опазването на здравето - Катя Панева (сменя Христо Хинков)Министър на туризма - Зарица Динкова Министър на електронното ръководство - Валентин Мундров (сменя Александър Йоловски)Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев
Габриел не сподели дали имената в проектокабинета са съгласувани с ПП-ДБ. Засега досегашните сътрудници на ГЕРБ в ръководството резервират мълчания. Парламентарната група на ПП-ДБ се събра на съвещание, с цел да излезе с публична позиция за предложение кабинет.

В понеделник в медиите следено на ГЕРБ с министри от възможния предстоящ кабинет. Денков сподели единствено, че в него има неприемливи имена, които би трябвало да бъдат разисквани.

" Когато чуем Мария Габриел, ще разясняваме ", сподели съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов пред публицисти при излизането си от Народното събрание след договарянията с ГЕРБ-СДС по-рано във вторник.

Въпросният лист съдържаше шест нови оферти за министри от ГЕРБ: Христо Гаджев - за министър на защитата, Деница Сачева - за министър на труда и обществената политика, Красимир Вълчев - за министър на образованието, Росен Желязков - за министър на нововъведенията, Жечо Станков - за министър на енергетиката, Ивелина Василева - за министър на околната среда и водите, а Катя Панева - за министър на опазването на здравето.

От тях в листата, прочетен от Габриел, останаха Гаджев, Желязков, Станков и Панева.
ПП-ДБ е сюрпризирана
ПП-ДБ сподели, че нито кабинетът, нито съглашението за общо ръководство не са съгласувани с нея.

" Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, който да е координиран с ПП-ДБ. И съглашението не е в съгласие с нас ", сподели Денков.

Парламентарната група на обединението се събра на съвещание, на което да разиска обстановката.

" Нека се съберем и да обсъдим, тъй като сме сюрпризирани от това, което беше подхванато от Мария Габриел. Съгласие за това, което прави тя, няма ", сподели Атанас Атанасов.

В същото време съпредседателят на Движение за права и свободи, глобеният от Съединените щати за корупция Делян Пеевски , поддържа препоръчаното от ГЕРБ държавно управление. " Бойко Борисов, като водач на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България ", споделя Пеевски, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Партията му не взе участие непосредствено в ръководството, само че до момента поддържа решенията на ГЕРБ и гласоподава дружно с ръководещото болшинство в пленарната зала.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР