Номинациите за главен прокурор и за председател на ВКС трябва

...
Номинациите за главен прокурор и за председател на ВКС трябва
Коментари Харесай

Биляна Гяурова от Института за правини инициативи: Сарафов може да остане и.д. главен прокурор над 6 месеца

Номинациите за основен прокурор и за ръководител на Върховен касационен съд би трябвало да излизат от гилдията. Това съобщи Биляна Гяурова-Вегертседер от Института за правни начинания в предаването " Офанзива " по Нова Нюз.

По думите ѝ прокуратурата страда от това, че няколко мандата не са имали началник, основен прокурор, който да произлиза от държавното обвиняване.

Прекаленото проточване на мандатите на разнообразни регулатори усилва риска от политическото въздействие върху тези органи. Тя напомни, че от през вчерашния ден депутати от ръководещото болшинство са внесли следващите оферти за промени в Наказателно-процесуален кодекс и в Закон за съдебната власт – оферират надали не да се преизбере този арбитър (който може да проверява основния прокурор) за прокурор и удължение за 6 месеца преди започване на нова процедура за избор на Висш съдебен съвет.

Това дава безкрайно време на Сарафов да извършва функционалностите на основен прокурор. Той се пробва да бъде малко в ролята на отмъстител, сподели Гяурова-Вегертседер.

Когато става въпрос за позицията на тримата огромни, би трябвало да бъдат приложени най-големите стандарти. Изборът на Сарафов стана за 20 минути без разискване на други кандидатури, напомни тя.

Главният прокурор бе освободен с една лекост, която сътвори смразяващ ефект, тъй като редовите прокурори видяха какъв брой елементарно може да бъде " отсечена главата "  на тяхната конструкция. Това е доста тъничък миг, не знам дали част от членовете на Висш съдебен съвет си дадоха сметка, посочи Биляна Гяурова-Вегертседер.

Запитана за вчерашната обстановка в Народното събрание и дали ще има референдум за еврото, тя изясни, че не е наясно какво са решили през вчерашния ден депутатите. Това е основен контракт, от който произтичат права и отговорности за страната ни, базира се Гяурова-Вегертседер на Договора за присъединение на България към Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР