Номерът на бюлетината да отпадне. Кметствата да са с 200

...
Номерът на бюлетината да отпадне. Кметствата да са с 200
Коментари Харесай

ВМРО иска да отпаднат номерата на партиите от изборните бюлетини

Номерът на бюлетината да отпадне. Кметствата да са с 200 поданици, което дава опция за директен избор и по-голяма представителност в дребните обитаеми места. И народен референдум да може да се произнася по въпроси от компетенциите на Великото национално заседание. Това са предложенията, които депутатите от Вътрешна македонска революционна организация внасят сред първо и второ четене на Изборния кодекс през днешния ден.  

От партията считат, че с предложенията им са продължение на битката с купения, етнически, некултурен и корпоративен избор. И припомнят, че в тази връзка са настояли просветителният ценз да бъде вкаран като тематика при разискването на измененията в Конституцията. 

„ Предлагаме да се отстрани номера от бюлетините – един просветен и образован гласоподавател не би се затруднил да прочете цялостното название на човека/партията/сдружението, за което/които желае да гласоподава, в случай че прави осведомен избор. Със сигурност няма по какъв начин да избегнем конците, шаблоните и фотосите в телефоните, както и десетките други незаконни практики, измислени от дилърите на гласове, само че най-малко слагаме основата на спор, от който изгода има цялото общество, част от което от месеци е по площадите на митингите и желае „ смяна на системата “, аргументират се от Вътрешна македонска революционна организация. 

„ Законът за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление все още изключва повдигането на тематики, които са от компетенциите на Велико национално заседание. За нас от Вътрешна македонска революционна организация обаче главният закон - Конституцията на Република България, не съдържа ограничаване, касаещо въпроси, които са извънредно пълномощие на Велико народно събрание да не могат да се вземат решение посредством референдум. За нас върховенството на закона е в основата на демокрацията и това би трябвало да е водещ принцип. По тази причина считаме, че сходна опция, дефинирана изрично, би довела до реализирането на действителна директна народна власт, без потребността от тълкувателно решение на Конституционния съд, при спазването на настоящата законодателна рамка ”, считат от Вътрешна македонска революционна организация. 

„ Създаването на кметство в обитаеми места с над 200 поданици дава доста по-голяма опция за директно посланичество на хората и още веднъж има отношение към процесите по усъвършенстване и демократизиране на районите с фокус превъзмогване на районния и демографски дисбаланс в България ”, се споделя още в позицията на Вътрешна македонска революционна организация. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР