Ножицата се отваря прекалено много. Заплатите в сферата на културата

...
Ножицата се отваря прекалено много. Заплатите в сферата на културата
Коментари Харесай

Заместник-министърът на културата: Хората си заминават от нашата система и се вливат в образованието

Ножицата се отваря прекомерно доста. Заплатите в областта на културата са на санитарния най-малко, а това демотивира и унищожава целия бранш.

Това сподели пред заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и добави, че в региона на музеите и библиотеките има извънредно текучество на фрагменти.

" Хората си отпътуват от нашата система и се вливат в образованието. Там преди години бяха сложени проблемите и беше изработен проект по какъв начин тези проблеми със заплатите да бъдат решени. В момента има извънреден растеж на заплатите в образованието, а при нас са на санитарния най-малко. Как да подтикваме родителите да записват децата си в учебни заведения по изкуства, когато този бранш е посочен като непрестижен ", уточни Стоянов.

Той посочи, че екипът на Министерството на културата е от хора, които са от бранша, от гилдиите и не са просто админи, а схващат " тъканта на проблемите " на излезлите през седмицата на митинг дейци на културата.

" Ние сме били и от другата страна и знаем доста добре къде са проблемите.... Имаме упоритост да създадем съответни стъпки и да завещаем подобен проект за деяние през годините, с цел да могат тези проблеми да бъдат решени дейно.... Има стъпка нагоре, само че би трябвало да се направи скица за постъпково нарастване през годините ", сподели зам.министърът.

Реформи би трябвало да се създадат, само че те не се вършат без пари, съобщи Стоянов акцентира, че МК работи " извънредно добре с Комисията по просвета в Народното събрание ".

Той изрази убеденост, че по метода, по който работи Министерството, няма да се стигне до връщане на пари в размерите, в които са връщани в предишни години.

" Ние признаваме, че в МК има липса на потенциал. Отговорностите ни малко изпреварват потенциала, който ни е даден.... Нашата молба е отговорностите, които са заложени на МК, да бъдат подкрепени със съответните бройки и финансиране, с цел да създадем прехода от извънредно положителната база, която има България като културна конструкция, да я запазим и развием, с цел да може да стане част от европейския културен живот ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР