„НОИ трябва да плаща на работника 80% от болничните, защото

...
„НОИ трябва да плаща на работника 80% от болничните, защото
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Орязването на болничните няма да се спре симулантите

„ Национален осигурителен институт би трябвало да заплаща на служащия 80% от болничните, тъй като работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, тъй като считат, че по този начин ще понижат подправените болнични. Това е цялостен парадокс. Ние ще накажем същинските заболели, а няма да понижим подправените заболели. Всяка рестрикция води до сива стопанска система ", съобщи в „ Здравей, България " Мика Зайкова, финансов специалист и някогашен синдикалист.

Според нея единственият метод страната да се оправи с подправените болнични е контролът и глобите. Тя даде образец с Полша, където наказването за доктор, издал подправен болничен, е преустановяване на лекарските права вечно.

„ За нас тази концепция също е несправедлива. В случая заради уязвимост на контролната система се санкционират болните поради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се санкционират докторите, които им издават подправени болнични. Това не е казус - у нас доста постоянно се санкционират правилните поради обособени случаи на неточни ", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Години наред настояваме да се върне остарялото състояние, което беше краткотрайно променено с наше единодушие. По време на рецесията работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди рецесията, а точно работодателите да заплащат в цялостен размер единствено първия ден, а по-късно Национален осигурителен институт да продължи да заплаща ", разясни Велев.

Според него предлагането за 50% през първите дни се прави, тъй като порастват подправените болнични и по този начин разноските на Национален осигурителен институт растели доста.

„ Това обаче не е методът - би трябвало усилване на контрола и наказване на отговорните, а не на изрядните ", съобщи Васил Велев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР