НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия до 1 януари 2023

...
НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия до 1 януари 2023
Коментари Харесай

НОИ ще изчислява пенсиите и по двете формули, дава по-голямата сума

НОИ автоматизирано ще пресмята по-благоприятната пенсия до 1 януари 2023 година Но при изискване че при подаването на документи за пенсиониране се дават доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 година, така наречен златни години. Ще се дава по-високата.
Ако не бъдат дадени такива документи, пенсията ще се пресмята единствено по формулата със стаж след 2000 година Тази корекция в кодекса за обществено обезпечаване бе призната на второ четене в Народното събрание обществена комисия, съобщи " 24 часа ".
Ще има нови заявки за разпределяне на пенсия, в които хората ще би трябвало категорично да посочат, че избират размерът ѝ да бъде избран по остарялата методика, и да показват нужните документи за 3-те " златни години " преди 1997 година
Така Национален осигурителен институт автоматизирано ще пресмята пенсията в двата разновидността - и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата. Все отново, в случай че пенсионерът има подозрение, че не му е отпусната по-благоприятната, ще може да ревизира в Национален осигурителен институт размера по двете формули.
За искащите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да вършат отметки и да носят документи, тъй като годините стаж след 2000 година ги има в регистрите на Национален осигурителен институт. Пенсионерът непосредствено ще получи пенсия, избрана по новата методика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР