Noble Graphics е независима комуникационна агенция с фокус върху върху

...
Noble Graphics е независима комуникационна агенция с фокус върху върху
Коментари Харесай

Желез Атанасов: Единствената цел на рекламите е да са ефективни, не крещящи, сълзливи и яки

Noble Graphics е самостоятелна информационна организация с фокус върху върху построяването на работещи бизнес и дизайн решения за своите клиенти. Агенцията има 20-годишен опит в развиването на информационни тактики за най-големите рекламодетли в България и на открито - Carlsberg Group,, Банка ДСК, BMW Group Bulgaria, Groupama, SAP, Бони Холдинг, Aroma, Mr. Bricolage, Johnson and Johnson Russia, Phillip Moris и доста други.
Noble Graphics е най-награждаваната българска организация на огромни интернационалните фестивали и единствената родна организация с номинация на Cannes Lions. През 2019 година се подрежда в топ 20 на самостоятелните организации по индеска Effie Europe. През 2021 за 4-ти път през последните 7 години се трансформира в в България на фестивала Effie Bulgaria.
Желез Атанасов е шеф стратегическо обмисляне в  Noble Graphics. През последните 10 години работи по рекламните тактики на водещите марки в FMCG, банковия и ритейл бранша.
През 2014 година, дружно с Владимир Герасимов , се качват на сцената на най-големия рекламен фестивал в света – Cannes Lions International Festival of Creativity – с цел да вземат първия и единствен златен орден за България в надпреварата Young Lions Film. От 2015-та година преподава „ Рекламни тактики “ в Нов Български Университет. 
Срещнахме се с Желез, с цел да ни опише по какъв начин се става най-ефективната организация през година, изпълнена с компликации, каквато беше 2020 година
Господин Атанасов, разкажете ни пред какви провокации беше изправен рекламният бизнес през 2020 година и какво ново научихте за него?
Рекламният бизнес е минал през доста рецесии откогато се е зародил в края на 19в. - войни, обществени придвижвания, промяна на политически режими, финансови колапси. Българския рекламен бизнес също си има своите немалки разтърсвания, макар нежната си възраст - 89-а, 97-а, 09-та. За благополучие до момента рекламата постоянно е успявала да излезе жива, може би малко попроменена, само че въпреки всичко жива. Надявам се и в този момент да се случи същото.
Когато става въпрос за провокациите за рекламния бизнес, които сегашната рецесия роди - най-голямото, от моя позиция,  сигурно е смяната в метода на работа. Пренастройването на огромен екип от хора да трансформират доста бързо по какъв начин споделят между тях, по какъв начин раждат хрумвания, по какъв начин колабирарат, по какъв начин пишат презентации, по какъв начин презентират презентации е извънредно сложна задача за решение. Намалени бюджети, стопирани акции, внезапна смяна при планирането по никакъв метод не са изненадващи неща в нашия бизнес. Това се случва непрекъснато. Всяка година. Но да изпратиш десетки хора у дома и да продължиш да генерираш същия рекламен артикул, който до този миг си произвеждал, си е достижение. И това е нещото, което не ни научи 2020-та, а просто го затвърди - хората са най-големият капитал на една креативна организация. Те са живия организъм, без който не би се получило безусловно нищо.   

Безспорно всички преминахме през една забавна година, по какъв начин обаче се написа тактика за бъдещето, когато то е толкоз неразбираемо?
Няма тактика с обезпечен триумф, тъй като бъдещето постоянно е неразбираемо и непредвидимо. При планирането в живота, както и в акции, даже и всичко да измислено до последния подробност, няма никаква гаранция, че ще се случи по проект. Ето за какво тактиката е колкото мислене и анализиране, също толкоз е и вътрешен глас. Да, една тактика има потребност от огромно количество предварителна подготовка и рисърч - какво е правено до момента, какво вършат съперниците, какво се случвало на пазара, разбор на потребителите и още доста pdf-и и ексели. В това са доста мощни консултантските организации и продукта, който те оферират на фирмите. Но това, което рекламните организации могат да дадат е нещо в допълнение. Истинската тактика постоянно има потребност от огромна доза вътрешен глас - вътрешно убежение какво ще работи, перснална позиция или както хубаво са го споделили англоговорящите - gut feeling. Това е тайната съставна част, която прави една рекламна тактика или концепция работеща.
С тази загадка съставна част ли Noble Graphics съумя да стане най-ефективната рекламна организация за 2020 година?
За да стане най-ефективна организация за 2020 година, Noble Graphics направи това, което е правила от основаването си преди 20 години до през днешния ден - да прави акции, които сплотяват в себе си тактика и креативност. Това звучи клиширано и несъмнено всяка организация може да каже същото, само че и несъмнено ще са прави. Но огромната разлика в действителност идва от дребните неща. Докато при някои промишлености конкурентноспособността може да пристигна от по-бързи машини за производства, по-голяма комерсиална мощ, по-евтин метод на произвеждане и тн, в рекламата нещата отново опират до хората и какво ще родят мозъците им. Няма организация, която да има нещо неповторимо, което да ѝ дава конкурентно преимущество. Всички организации имаме относително еднообразно бързи компютри, имаме достъп до същия интернет като всички, чели сме едни и същи книги за реклама. Но някои организации съумяват да са по-добри от другите. И това в действителност идва от дребните неща. В Noble Graphics се стараем постоянно да наемаме малко по-талантливите хора, опитваме се споделяме малко повече не, гледаме да дадем малко повече, в сравнение с се чака от нас, търсим дали няма да има малко по-добра концепция от тази която имаме сега на масата пред нас.
Бяхте наградени за акциите си за цели 5 клиента. Как съумявате да реализирате ефикасни хрумвания за толкоз разнообразни марки?
Смятам, че рекламните акциите, които излизат от Noble Graphics са сполучливи и ефикасни, тъй като в генезиса си са въображаеми да бъдат такива. Много постоянно се виждат реклами, които си слагат за цел да са доста крещящи, или доста занимателни, или доста сълзливи, или доста яки, или доста съвременни, само че не помнят, че единствената цел им е да бъдат доста ефикасни. Независимо по какъв начин. Когато предлагаме концепция за акция на нашите клиенти, те знаят, от взаимната ни работа, че това, което им демонстрираме наподобява и звучи по този начин с цел да реализира поставените цели. Независимо какъв брой откачена, шантава, безрасъдна или непредвидена може да звучи на пръв взор концепцията, ние я предлагаме, тъй като ще работи. 
Изключително сме щастливи, че наградените ни акции не са просто за огромни марки. Те са за най-големите марки в секторите си. Кауфланд е най-големият ритейлър в България, Банка ДСК е банката с най-вече клиенти у нас, а Пиринско и компанията-майка Карлсберг са безспорен водач на бирения пазар. Да правиш акции за мощни марки водачи звучи като лесна задача, само че в действителност е по-сложна от работата за по-малка марка. Докато по-малките марки са гладни, надъхани, жадни за внимание и нямат доста за губене, то марките водач би трябвало да се пазят от набезите на по-малките, да запазят водещата си позиция, и да се потвърждават непрекъснато.
Какви са упованията ви за информационния пазар през 2021 година?
Няма по какъв начин в изявление на тематика реклама да не участва супер непроверената статистика, че човек вижда 1000, 3000, 5000 рекламни послания дневно. Независимо какъв брой са правилни тези числа, едно е изцяло несъмнено - има доста реклами на всички места към нас. Според мен ще бъде добре, колкото се може повече от тези реклами към нас, да се опитат да извадят хората от действителността и да ги накарат да не помнят всекидневието си за малко. В момента живеем в хиперреализъм, в който всяка вест, всеки филм, всяко видео в youtube, всяко предаване, всеки човек с маска, който виждаме, ни връща в действителността. Ще е добре, в случай че рекламите не помнят малко за протичащото се към нас и ни пренесат още веднъж в своя фиктивен и леко безразсъден свят, в който всичко е съвършено, фамилиите са щастливи, всички са красиви, а всичко е изпрано до “безупречно бяло ”. Преди няколко години, това фантастично свойство на рекламата се ненавиждаше от потребителите (и с основание), само че считам, че през днешния ден ще бъде признато с отворени ръце.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР