Нобеловият лауреат за литература за 2023 г. Юн Фосе сподели,

...
Нобеловият лауреат за литература за 2023 г. Юн Фосе сподели,
Коментари Харесай

Юн Фосе след спечелената Нобелова награда за литература: Уплашен съм

Нобеловият лауреат за литература за 2023 година Юн Фосе показа, че е „ извънредно разчувствуван, даже изплашен “, заяви Ройтерс.

„ Гледам на това като на премия за литература - на първо място и най-много литература, която е отвън други съображения “, добави писателят.

Фосе, който е на 64 години, е създател на пиеси, прозаичност и лирика. Той написа на по-малко публикуваната публична версия на норвежкия език. По думите му Нобеловата премия е самопризнание за неговия език и за придвижването, което го промотира. Тази публична версия на норвежкия е позната като " нов норвежки " и се употребява от към 10 % от популацията на Норвегия. Развива се през 19-и век на основата на районни диалекти и се трансформира в опция на преобладаващия датски език. Доминацията на датския е разследване от 400-годишния съюз сред Дания и Норвегия.

Юн Фосе твори от 40 години и е създател на повече от 20 пиеси, на голям брой романи, есета, стихосбирки и детски книги. По думите на неговия издател творчеството му е издадено на повече от 40 езика, а постановките по неговите пиеси са над 1000, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР