Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият възможен

...
Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият възможен
Коментари Харесай

Нобелистът Юн Фосе e един от 100-те живи гении

Нобеловата премия за литература на Юн Фосе е най-големият вероятен жест към изкуството, създавано на някой от така наречен дребни езици. 64-годишният създател написа на нинорск или новонорвежки. Това е форма на норвежкия език, която се употребява от десетина % от популацията на скандинавската страна – което е под шест милиона души.

Това трансформира тазгодишната Нобелова премия на новаторския драматург, романист и стихотворец в същински успех както за преводачите, по този начин и за режисьорите, ценители на минималистичното и камерно изкуство. Поставянето на пиеса, написана на език, чиито носители наброяват 500 хиляди души, несъмнено е предизвикателство. 

Наградата на Юн Фосе евентуално е предизвикателство и за всички, следящи и вълнуващи се от Нобеловите оценки. Глобалният свят от ден на ден изисква от актуалния четящ човек да премине по моста към непознатата или малко познатата просвета, вместо да чака отговор в естетика със личните визии.

Нобеловият комитет очевидно схваща спорните реакции след своите избори – през тази година на уеб страницата Nobelprize.org се появи алтернатива за гласоподаване: „ Чели ли сте нещо от Юн Фосе? “ Резултатът е пагубен – с „ Да “ дават отговор едвам 11 % от гласувалите.



Съкрушителна обаче е и креативната биография на Фосе. Британският в. „ Дейли телеграф “ към този момент го е включвал в класацията си за 100-те живи гении.

Той е най-поставяният жив създател на европейските театрални подиуми и може би един от най-играните в света въобще. Признат е за най-големия норвежки драматург след Хенрик Ибсен.

А Ибсен е най-поставяният международен драматург след Шекспир. Самият Фосе не е единствено създател, а и преводач на художествена литература. 

Юн Фосе приключва университета в Берген и стартира да написа още през студентските си години. И тогава, и в този момент го вълнуват най-много фамилните връзки и самотата. Става прочут с така наречен минимализъм на Фосе – стилът и формата преобладават над сюжета.

Първата си пиеса основава през 1994 година Необходими са му по-малко от трийсет години, с цел да стане най-играният жив създател, освен това пишейки на новонорвежки.

През 2022 година шестата и седмата част от неговата „ Септология “ влизат в късия лист за литературната премия Международен „ Букър “. През 2015 година му е присъдена премията на Северния съвет. Носител е на Кралския медал „ Свети Олаф “ и от 2011 година живее в почетна резиденция, която е част от кралския замък в Норвегия – самопризнание, непокътнато за огромните създатели на страната.



„ Бях сюрпризиран, когато ми се обадиха по телефона, само че не чак толкоз “, сподели Фосе, представен от АП във връзка новината за Нобеловата премия.

„ През последните години малко или доста се подготвях, че сходно нещо може да се случи “. Името на Юн Фосе е неизменима част от полемиката и предложенията за оценката през последните 10 години.

„ Гардиън “ цитира литературния критик Катрин Тейлър, съгласно която „ четенето на книгите на Фосе е надълбоко духовно, съвсем религиозно преживяване “, а „ Ню Йорк таймс “ посочи, че името на тазгодишния притежател на Нобелова премия е като цяло непознато за американската аудитория, и въпреки всичко по-разпознаваемо спрямо тези на лауреати като Олга Токарчук (2018 г.) и Петер Хандке (2019 г.).

Юн Фосе се счита за почитател на ирландския драматург, романист и стихотворец Самюъл Бекет, който е притежател на Нобелова премия за литература през 1969 година

Години по-рано написаната на френски пиеса на Бекет „ В очакване на Годо “, която през днешния ден се счита за едно от най-значимите творби на 20-и век, провокира подбив измежду парижката аудитория и критиците. Нобеловият комитет, става известно, е пореден в политиката си да счита, че известността, триумфът и начетеността („ Чели ли сте нещо от тазгодишния Нобелов лауреат? “) са относителни величини. 



За Юн Фосе премълчаното е по-важно от думите, заяви Агенция Франс Прес. Побелял, със скандинавско сини очи, той е същинско дете на фиордите, разяснява Агенция Франс Прес.

Роден е през 1959 година в град Хаугесун, на западния бряг на Норвегия. Фосе е израснал в религиозна среда - дядо му е бил квакер, пацифист с леви убеждения. По-късно Фосе ще се отдалечи от евангелизма на фамилията, предпочитайки да се дефинира като безбожник. Бъдещият притежател на Нобелова премия е свирил на китара в групата " Рокин Чер ". В последна сметка Фосе приема католическата религия през 2013 г. 

Юн Фосе учи литература в университета и дебютира с романа си " Червено, черно " през 1983 година, чийто сюжет е отдаден на мястото на евангелизма в живота на един младеж. Стилът на книгата, белязан от голям брой проекции във времето и различни гледни точки, ще се трансформира в запазена марка на цялото му творчество.

Оценката на критиците идва с " Навес за лодки " ( " Naustet " ) през 1989 година, последван от двете елементи на " Меланхолия " през 1995 година и 1996 година Последният му шедьовър е " Септология " - седем елементи, разграничени в три тома, които се концентрират към срещата на един човек с друга версия на самия него. 



" Не разказвам персонажи в обичайния смисъл на думата. Пиша за индивида ", сподели Фосе пред в. " Монд " през 2003 година В пиесите ми участват безработицата, самотата, разпадът на фамилиите. Самият Юн Фосе се е женил три пъти и има шест деца. Налага му се да спре алкохола след появяването на здравословни проблеми. 

Романът „ Трилогия “ на тазгодишния притежател на Нобелова премия за литература, е на книжния пазар в България в превод от новонорвежки на Стела Джелепова. Книгата, в която влизат частите „ Бдение ”, Бленуванията на Улав “ и „ Отмала ”, излезе за първи път у нас преди две години под марката на издателство „ Лист “.

" Трилогия " може да бъде закупен с отстъпка от уеб страницата на издателство

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР