Нобеловата лауреатка за мир за тази година, иранката Наргес Мохамади,

...
Нобеловата лауреатка за мир за тази година, иранката Наргес Мохамади,
Коментари Харесай

Нобеловата лауреатка за мир Наргес Мохамади започна гладна стачка в затвора

Нобеловата лауреатка за мир за тази година, иранката Наргес Мохамади, стартира гладна стачка в пандиза в родината си, където се намира, предадоха международните организации.

По този метод тя стачкува против неналичието на медицински грижи за арестуваните в иранските затвори и против наложителното носене на хиджаб от дамите в Иран, разгласи през днешния ден фамилията на Мохамади.

В изказване близки на нобелистката споделиха, че тя е почнала митинга си преди няколко часа и показаха безпокойствие за здравето й.



Петдесет и една годишната правозащитничка Наргес Мохамади е осъждана неколкократно. От 2021 година тя се намира пандиза " Евин " в Техеран.

Миналата седмица нейното семейство разгласи, че Мохамади, чието здравословно положение е нежно, е получила отвод от затворническата администрация да бъде преместена в болница, тъй като отказала да носи хиджаб. Затворнически доктор направил електрокардиограма на Мохамади, която посочила, че тя има незабавна потребност от хоспитализация, разясни тогава фамилията на нобеловата лауреатка за мир.

" Ислямската република е виновна за всичко, което може да се случи на нашата обичана Наргес ", споделят околните й през днешния ден.

Наргес Мохамади води борби в родината си против смъртното наказване и в поддръжка на повече права за дамите. През октомври тя получи Нобеловата премия за мир за нейната битка против потисничеството на дамите в Иран и за битката й за повече права и свободи за всички.

Наргес Мохамади е и едно от главните лица на протеста, станал прочут като придвижване " Жени, Живот, Свобода ", последвал гибелта на младата Махса Амини, арестувана преди повече от година поради нарушение на разпоредбите за носене на хиджаб. Жените, които са част от протестното придвижване, си отрязват косите, не носят хиджаб и излязоха на митинги по улиците на ирански градове. Властите реагираха със сурови репресии против протестиращите, отбелязва Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР