Но гордостта е голяма и равна на тази от заповедта

...
Но гордостта е голяма и равна на тази от заповедта
Коментари Харесай

Любимо на Кремъл издание разобличава лъжи на путинофилите у нас: Рублата рухна в пропастта, доларът излетя...

Но гордостта е огромна и равна на тази от заповедта на Путин държавните чиновници в Русия да карат и се возят единствено на „ Москвич “ и „ Лада “… Заповядал – факт, само че не прецизирал, че съветската индустрие не е в положение да създаде толкова  коли… Нито, че „ Москвича “ в действителност е китайски автомобил, а заводът за „ ВАЗ “ спря работа преди година ию половина… Важното е да су разгласяват фейкове, с които путинофилите в България да имат мотиви за горделивост.

Реалностите са напълно други.

 

Класация на МВФ по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията:

 

Първа в света е Люксембург. Русия е на 63-о място. България е преди нея. Китай е на 59-о място. Съединени американски щати са 5-и. Германия е 16-а.

 

Русия е надалеч и от Топ 20 на най-богатите страни в света. Там са Люксембург, Ирландия, Сингапур, Катар, Швейцария, ОАЕ, Норвегия, Съединени американски щати, Макао, Бруней, Сан Марино, Хонконг, Дания, Нидерландия, Тайван, Австрия, Исландия, Германия, Швеция, Белгия. Русия е мноооого обратно – на 84-то място по стандарт на живот от 143 страни, в които е извършено проучването.

 

Класация по общ Брутният вътрешен продукт за 2022-2023 година по данни на Организация на обединените нации (източник - internationalwealth.info):

 

1.   Съединени американски щати - 25 035 164 млн $

2.   Китай - 18 321 197 млн $

3.   Япония - 4 300 621 млн $

4.   Германия - 4 031 149 млн $

5.   Индия - 3 468 566 млн $

6.   Англия - 3 198 470 млн $

7.   Франция - 2 778 090 млн $

8.   Канада - 2 200 352 млн $

9.   Русия - 2 133 092 млн $ (нанася се съвсем 20 пъти в Брутният вътрешен продукт на САЩ…)

10.                     Италия - 1 996 934 млн $     

 

Тpи aмepиĸaнcĸи щaтa ycпявaт caмocтoятeлнo дa изпpeвapят нaй-гoлямaтa дъpжaвa пo плoщ в cвeтa - Pycия. Cъc cвoитe 17 098 242 ĸв. ĸм. тя зaeмa пoчти 11,5 пpoцeнтa oт цялaтa cyxoзeмнa плoщ нa Зeмятa. Освен това Русия е най-богатата на естествени благосъстояния и запаси страна в света. Но в дребния си джоб я поставят щати като Калифорния, Тексас и Ню Йорк.

 

*** 

Предлагаме ви изявление, оповестено в едно от най-верните на Кремъл издания - „ Московский комсомолец “ по тематиката за финансовото и икономическото положение на Русия. Публикацията е от 4 август 2023 година

 

Доларът продължава победния си поход към пиковите стойности от предходната година. На борсата американската валута доближи равнище от 95 рубли. За евро на Московската борса дават 104 рубли. За последно сходни стойности бяха през март предходната година, когато пазарът беше в тресчица след въвеждането на следващ пакет от наказания. Сега икономисти и регулатори приказват за нормализиране на стопанската система. Защо националната валута продължава да пада и по кое време руснаците виждат $ за 100 рубли, споделя пред " МК " ръководителят на аналитичния отдел на банка " БКФ " Максим Осадчи.

 

- Защо толкоз отслабва рублата?

 

- Като причина за отслабването на рублата Централната банка и Министерството на финансите показват влошените условия на външната търговия.

Позволете ми да ви припомня, че на 21 юли ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина съобщи, че главният фактор за придвижването на курса на националната валута през юни-юли са последствията от спада на износа, настъпил през последните няколко месеца, до момента в който вносът набъбна в това време.По-късно, на 31 юли, министърът на финансите Антон Силуанов също означи, че обезценяването на рублата се дължи главно на комерсиалния баланс - входящите и изходящите потоци на задгранична валута към и от Русия. Сега вносът се възвръща, само че цените на изнасяните артикули са под равнището от предходната година. По думите на финансовия министър това се вижда най-много при цените на газа - предходната година е имало моменти, в които те са били пет пъти по-високи от сегашните. Защо износът пада е разбираемо: поради глобите. Потокът на газ към Европа внезапно понижа. Освен това беше въведен таван от 60 $ за барел за съветски нефт.

 

- Защо внезапно пораства вносът?

 

- Отчасти заради образуването на нови логистични вериги за доставки за импорт в Русия, които да заменят старите, затворени от глобите. Друга причина е оскъпяването на вноса, защото стоките от Съединени американски щати и Европа би трябвало да се внасят по по-трудни пътища и да се заплаща на медиатори.

Освен това се усложниха финансовите схеми за заплащане на вноса. Всичко това води до по-високи разноски за вносителите и се отразява в цената на вноса. Има и друга причина: прегряването на съветската стопанска система. Съответно търсенето нараства, в това число и за импорт.

 

- Излиза, че съветската стопанска система е влезнала в траектория на напредък?

 

- Може да се каже, на първо място посредством увеличение на държавните разноски.

Този растеж докара до недостиг на федералния бюджет, който възлиза на 2,6 трилиона рубли през първата половина на годината при планувано равнище от 2,9 трилиона рубли за цялата 2023 година Сравнявайки упования напредък на Брутният вътрешен продукт на Руската федерация през 2023 година, който съгласно прогнозата на Централната банка на Руската федерация ще бъде към 1,5-2,5%, т.е. ще нарасне с 2,3-3,8 трилиона рубли, с бюджетен недостиг, виждаме, че държавните разноски са мотор на основата на възможния напредък на Брутният вътрешен продукт. Обществените поръчки за първата половина на 2023 година възлизат на 3,6 трилиона рубли.

 

- Как се финансира бюджетният недостиг?

 

- На първо място, посредством продажба на ликвидни активи на Фонда за национално богатство (ФНБ): злато и задгранична валута. През 2022 година и първата половина на 2023 година нейните ликвидни активи са намалели с 1,6 трилиона рубли, или с 19,2%, до 6,8 трилиона рубли. За първото полугодие на 2023 година размерът на златото в активите на НВФ е намалял с 42,9 тона или 7,7% до 512 тона към 1 юли 2023 година Обемът на китайската валута е намалял с 27,4 милиарда юана, или 8,9%, до 282,3 милиарда юана към 1 юли 2023 година Освен това дефицитът на федералния бюджет се финансира от отпечатване на пари. Годишният ритъм на повишаване на парите в обращение доближи 26,8% към 1 юли - спомагателни 3,8 трилиона „ прясно отпечатани “ рубли се изляха в стопанската система за 12 месеца. Нека ви припомня, че през декември имаше продажба на евро посредством прекачване на валутата от сметката на Министерството на финансите към сметката на Централната банка. Но и двете ведомства са под наказания и не могат да създадат нищо с тази валута. В същото време валутата беше закупена за колосално количество " прясно отпечатани " рубли, които незабавно бяха вкарани в стопанската система.

 

- Бюджетният недостиг се отразява зле на рублата, нали?

 

- Не самият бюджетен недостиг въздейства отрицателно на курса на рублата, а неговото финансиране посредством паричната емисия.

 

- Одначава ли това, че скоро доларът ще мине психическата преграда от 100 рубли?

 

- Ако наклонността не се промени, то през идващите месеци, в случай че не и седмици това евентуално ще се случи. (на „ черния “ пазар доларът е 3-4 пъти по безценен от формалния курс – б.р.)

 

- Е, защото това може да се случи в близко бъдеще, тогава евентуално най-правилното нещо за руснаците в този момент е да купуват долари, с цел да завоюват от възходящия обменен курс и да усилят спестяванията си?

 

- Всеки би трябвало да вземе своето решение. Нека ви припомня, че доларът остава токсична валута в Русия и стопанската система към този момент се е насочила към дедоларизация от година и половина. Не е изключено да вземем за пример връщане към възбраната от руската ера да се съхранява задгранична валута. Във всеки случай смятам, че е належащо да се извърши валутна диверсификация на спестяванията, без значение от актуалната обстановка. Препоръчвам да държите 30% от активите си в рубли, долари и евро, още 5% в злато, а останалите 5% в екзотични валути, криптовалути, акции и така нататък Съответно с постъпването на приходи е рационално да инвестирате в тази съразмерност. Освен това рублите могат да се съхраняват на депозити в съветски банки. Но до момента в който има ограничавания за тях, въведени от Централната банка, е безразсъдно да се откриват валутни депозити в съветски банки.

 

***

" Не е изключено да вземем за пример връщане към възбраната от руската ера да се съхранява задгранична валута "... Това планува анализатор в едно от най-пропутинските издания?

 

Очевидно ярко бъдеще чака Русия и съветските жители.

 

Фрог нюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР