Нивото на язовир Тича край Шумен, от който зависи водоснабдяването

...
Нивото на язовир Тича край Шумен, от който зависи водоснабдяването
Коментари Харесай

Язовир Тича пълен, има вода за пиене и напояване

Нивото на язовир " Тича " край Шумен, от който зависи водоснабдяването на три града, непрестанно се усилва. По данни на Министерство на околната среда и водите, размерът му към този момент надвишава 258,5 млн. кубика, а потребният му размер е 218,5 млн. куб. м.
Има задоволително количество вода, което ще подсигурява безпроблемното водоснабдяване на жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище, разясняват от ВиК Шумен. Преди малко повече от година и половина обаче, имаше тревога от режим и политици се снимаха на фона на пресъхващия водоем.

" Качеството на водата, която постъпва от бент. " Тича ", дава отговор на условията на Наредба №9 за качество на вода, предопределена за питейно-битови цели, в това число мътност ", сподели Жанета Панайотова, шеф на водното сдружение.
През юни за водоснабдяване на Шумен и Велики Преслав от " Тича " могат да се употребяват 2,450 млн. куб. м., а за Търговище - 0,750 млн. куб. м.

За напояване отпуснатото количество вода от язовира е 3,625 млн. куб. м., съгласно графика на Министерство на околната среда и водите.
1,580 млн. кубика вода са предопределени за запазване на екосистемите в река Голяма Камчия и тези количества могат да се употребяват от вецовете " Моста " и " Тича ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР