Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично

...
Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично
Коментари Харесай

Ново бедствие в Украйна след разрушаването на язовир Каховка

Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е сериозно ниско. На някои места то е под така наречен мъртва точка и не става за пиянство. Проблеми с питейната вода се появиха и в няколко области на Южна Украйна, само че и в анексирания от Русия полуостров Крим. Разрушаването на язовирната стената на Водноелектрическа централа в Каховка изисква бързи и ексцентрични решения, с цел да се обезпечи водоснабдяването на Южна Украйна, което досега се осигуряваше точно от този язовир.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10751
Данните от Украйна сочат, че още на третия ден след пробива равнището на Каховското водохранилище в региона на Никопол е спаднало под така наречен мъртва точка от 12,70 метра, под която към този момент не е допустимо да се подава вода на близките обитаеми места.

Експертите предвиждат, че равнището на водата ще спадне и още  - до три метра - и тя няма да може да се пие, съобщи Bulgaria ON AIR.

" Ако равнището на водата е три метра, тя ще се нагрява доста мощно. При високи температури разтворимостта на кислорода понижава и тази вода без О2 ще бъде мъртва и непригодна за водоснабдяване ", споделя шефът на украинския хидрометеорологичен институт Владимир Осадчий.

Заради внезапния спад в равнището на водата в язовира на Нова Каховка, се е стигнало до сериозна обстановка в снабдяването с питейна вода в Днепропетровска, Херсонска и отчасти в Запорожка и в Николаевска област. В град Херсон проблем с питейната вода няма - там разчитат за задачата на артезиански кладенци. Но на окупирания от руските войски ляв бряг на Днепър, където са най-големите наводнения, няма опция за потребление на такива кладенци, споделя пред Дъждовни води шефът на Института по водни проблеми и мелиорация на Украйна Михаил Яцюк.

Той изяснява, че съществува опасност от замърсяване на подпочвените води, което значи, че водата от локалните източници и кладенци в тези обитаеми места не трябва да се пие. Освен това стотици села и градове в Херсонска област са получавали вода от Каховското водохранилище посредством мрежа от канали, които в този момент са съвсем пресъхнали, пише DW.

Без вода ще остане и анексираният от Русия полуостров Крим. Яцюк счита, че локалните поданици разполагат със ресурси, които ще им стигнат за известно време, само че в вероятност полуостровът ще " засъхва “ и селскостопанската активност ще стане невъзможна.

Междувременно държавното управление в Киев отпусна 1,5 милиарда гривни за строителството на магистрален тръбопровод за обезпечаването на питейна вода за жителите на Кривой рог, Никопол и Марганец. Още 846 милиона гривни са отпуснати на Херсонска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска област за покриване на техните потребности от вода.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР