Нивото на инфлация в Дания скочи до двуцифрено число за

...
Нивото на инфлация в Дания скочи до двуцифрено число за
Коментари Харесай

Дания не е виждала толкова висока инфлация от четири десетилетия насам

Нивото на инфлация в Дания скочи до двуцифрено число за първи път от четири десетилетия, което ускорява опасенията от криза.

Потребителските цени скочиха с 10% през септември, по отношение на година по-рано и по отношение на 8,9% месец по-рано. Това са данните от Статистическа работа на Дания.

Повечето икономисти считат, че брутният вътрешен артикул понижава, откакто темповете на напредък на Дания надминаха съперниците по време на пандемията. Потребителското доверие е най-ниско от 70-те години.

Миналия месец от Централната банка на Дания обявиха, че възходящата инфлация съставлява най-голямата опасност за стопанската система и чака тя да се свие през идната година. Институцията предизвести, че държавното управление би трябвало да затегне харчовете.

Скандинавската страна е изправена пред избори на 1 ноември и както държавното управление, по този начин и опозицията дават обещание, че ще вземат спомагателни ограничения, с цел да облекчат разноските за живот.

" Очакваме през октомври инфлацията да се охлади още, основно от по-ниските цени на електрическата енергия и газа. Като цяло темпът на инфлация ще зависи от развиването на цените на силата, които са извънредно сложни за прогнозиране ", съобщи Луиз Агерстром Хансен, основен анализатор в Danske Bank.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР