Nitto ATP Finals, финалКаспър Рууд – Новак Джокович 5-7, 3-6Новак

...
Nitto ATP Finals, финалКаспър Рууд – Новак Джокович 5-7, 3-6Новак
Коментари Харесай

Джокович мина и през Рууд за титла №6 на Финалите


Nitto ATP Finals, край

Каспър Рууд – Новак Джокович 5-7, 3-6

Новак Джокович приключи осъществявания с компликации за него сезон 2022 по допустимо най-хубавия метод. Сърбинът завоюва купата на Финалите на ATP след двусетов триумф над Каспър Рууд, като по този метод стигна непобеден до трофея. С днешния успех Джокера изравни върха на Роджър Федерер по брой трофеи в шампионата и ще приключи годината в Топ 5 на международната класация за 15-и път в кариерата си.

Носителят на 21 трофеи от Големия шлем е и третият състезател в историята след Илие Настасе и Роджър Федерер, спечелил шампионата в три разнообразни града. Дебютният трофей на Джокера пристигна в Шанхай през 2008, след което четири пъти победи в Лондон.

Джокович записа повече асове (9-6) и не направи нито една двойна неточност в хода на дуела, като в това време имаше съществено предимство във връзка с уинърите (31-17). Рекордьорът по трофеи от Australian Open завоюва 85% от точките си на първи сервис (33/39) и осъществя два от петте си шанса за пробив (40%), до момента в който Рууд не съумя да стигне до нито един брейкпойнт.

Джокович имаше опция да нанесе удар по упоритостите на съперника си още в самото начало, само че при 1-0 пропусна две следващи точки за пробив. Рууд се стремеше към по-дълги разигравания, до момента в който сърбинът разчиташе на качествения си първи сервис, с цел да завършва точките оптимално бързо. При 4-3 Джокович стигна до нов брейкпойнт, откакто Рууд пропусна привидно елементарно воле на мрежата. Шампионът на Уимбълдън обаче не съумя да го осъществя, изпращайки топката в навън при ретура си. Джокович опита да подходи по-агресивно, само че в края на гейма изпрати бекхенд в навън и резултатът в сета още веднъж бе подравнен.

Почти до края на сета и двамата съперници бяха доста солидни на сервис и тайбрекът изглеждаше неминуем. Джокович обаче продължаваше да нападна бекхенда на Рууд и в последна сметка проектът му се увенча с триумф. При 30-30 в дванадесетия гейм норвежецът позволи две следващи непредизвикани неточности, като първо изпрати слайс в мрежата, след което не съумя да откри рамките на корта при офанзива от главната линия. По този метод международният №8 стигна до решителен пробив и завоюва първия сет със 7-5.

В началото на втория сет Джокович продължи да държи висок % на първи сервис, като в това време ретурът му стана доста по-солиден. Това затрудни съществено Рууд и оказа помощ на сърбина да стигне до два поредни брейкпойнта при 2-1. Шампионът на Уимбълдън пласира мощен форхенд от главната линия, който неговият конкурент не съумя да отрази и осъществя доста значим пробив, който го приближи доста до купата.

Рууд играеше все по-нервно и прибързано, до момента в който Джокович невъзмутимо контролираше разиграванията с доста добре премерени офанзиви от главната линия. Това оказа помощ на сърбина да направи още една крачка към трофея, затвърждавайки пробива за 4-1. Двукратният финалист от Големия шлем опита да промени развоя на мача, само че Джокович беше безукорен в отбранителен проект и не му разреши да стигне до нито един късмет за пробив.

При 30-15 в осмия гейм сърбинът сподели първи признаци на раздразнителност, допускайки непредизвикана неточност при привидно елементарен форхенд на мрежата. Световният №8 обаче бързо си върна самодейността и стигна до шампионска точка след най-дългото разиграване в мача, приключило с топка в навън от страна на Рууд. Триумфът за Джокера пристигна изцяло уместно – след прелестен ас на форхенда на Рууд, оформил крайното 7-5, 6-3 след 1 час и 32 минути на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР