Нито германският канцлер Ангела Меркел, нито френският президент Еманюел Макрон

...
Нито германският канцлер Ангела Меркел, нито френският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Заев видя шанс за пробив с България тази година, и скептичната Нидерландия критикува ветото

Нито немският канцлер Ангела Меркел, нито френският президент Еманюел Макрон са се показвали толкоз настойчиви за решение на разногласието с България, колкото на срещата в Бърдо в сряда. Това изясни македонският министър председател Зоран Заев за.

След двата диалога и оповестеното от Радев ново показване на изискванията за събаряне на ветото Заев също по този начин удостовери усещането, че двете ръководещи партии - неговата и Демократичният съюз за интеграция (ДУИ) - са на друго мнение по тематиката дали би трябвало да се извърши появилото се при служебния кабинет изискване: да се впишат българите в конституцията.

По думите на Заев конституцията няма да се отваря към този момент. Дебатът, по който външният министър Буяр Османи от ДУИ (дни преди локални избори, които опозицията има късмет да спечели), се развихри в македонските медии, а опозицията желае взаимност (вписване на " македонско малцинство " в българската конституция). Заев счита, че по принцип вписването на българите е допустимо решение и то няма да накърни ползите на Северна Македония, само че не и че моментът е подобаващ.

" Не съм удовлетворен, че договарянията са блокирани "

Междувременно нидерландското посланичество в Европейски Съюз разгласява фрагменти от идването на премиера Марк Рюте на.

Doorstep ahead of Summit.

" I`m really not happy with the fact that the accession talks with North Macedonia are still blocked. I think they should get unblocked as soon as possible. We know it will happen hopefully after the Bulgarian elections. "

- Netherlands at the EU (@NLatEU)

На тях се вижда по какъв начин Рюте показва " недоволството " си от обстоятелството, че договарянията със Северна Македония остават блокирани.

" Наистина съм неудовлетворен от обстоятелството, че договарянията със Северна Македония още са блокирани. Мисля, че би трябвало да бъдат разблокирани допустимо най-скоро. Знаем, несъмнено, че ще стане, надяваме се, след българските избори, " споделя Рюте. " Ще опитаме всичко допустимо с цел да създадем по този начин, че да стане. "

Думите на Рюте бяха посрещнати с възторг в Северна Македония. Причината е, че Нидерландия обичайно е считана за скептична към разширението на Европейски Съюз, дружно с Дания и Франция. В Хага отношението към Северна Македония по принцип е позитивно, само че Народното събрание с Тирана, което - с изключение на българската позиция - бе другата спънка за договаряния на Европейски Съюз със Скопие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР