Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от

...
Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от
Коментари Харесай

Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от 30 лева! Вижте защо!

Нито едно пенсионно сдружение няма да изплаща междинна пенсия от 30 лв., камо ли по-малко, няма по какъв начин по този начин официално да бъдат изчислени едни 30 лв.. Това съобщи пред БНР Даниела Петкова от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, представено от dir.bg.

С това тя опроверга осреднените данни на финансовото и общественото министерство, представени през миналата седмица. „ Сметките са някакви сметки, само че те нямат общо с истината за втория дирек и първите пенсии, които ще плащаме “, съобщи Петкова, като разясни, че имат запаси към оповестените планове. Според нея грешката идва от там, че вярна формула се ползва върху правилни числа, само че без оглед на информацията за действителните хора, които стоят зад цифрите.

„ Хората, за които се пресмятат тези пенсии, да се види – тук ли са в България, имат ли вноски за последните две, три, пет, 10 години. Ако нямат и явно не вземат участие на трудовия пазар, каква пенсия да им изчисляваме по вярна формула? Това не са бъдещи пенсионери “, сподели Петкова. Тя заяви, че в универсалните фондове сега има 3 700 000 души осигуряващи се лица, а общият брой на обезпечените лица според данните на Национален осигурителен институт, които работят в България и ще чакат пенсия са 2 800 000.

„ Губи се един милион “, уточни Даниела Петкова и добави: „ Защо ги няма хората?
Емигрирали, излезли са от трудовия пазар по други аргументи – трайно. Повечето от тях са от дълго време осигуряващи се в други обществени системи, в други страни, ще получават пенсия от друго място, нито чакат пенсия от универсалните фондове, нито ще дойдат да си получат парите. “

Тя даде съответен образец за нечиста сделка с цитираните данни за междинна пенсия: „ Все едно, че имаме двама индивида – единият няма да получава пенсия, тъй като няма задоволително пари в партидата си, тъй като е излязъл от трудовия пазар или е емигрирал и по друга причина, а другият ще получава пенсия. И единият има 0 пенсия, или два лв. пенсия, а другият – 70 лв. пенсия, делено на две прави 35 лв.. “

„ Средна пенсия се пресмята единствено сред хора, които ще получават пенсия, а не сред хора, които ще получават и хора, които няма да получават пенсия “, акцентира Даниела Петкова и изясни, че е неправилно да се усреднява сред хора, които няма да получават пенсия, или ще имат пенсия от един лев и хора, които ще получават пенсия, тъй като са тук в България и работят и ще получават повече от 30 лв..

„ Да се споделя, че това е междинна пенсия от 30 лв., е повече от неточност “, акцентира Петкова.

Тя се базира на планове на пенсионните сдружения, които ръководят парите по втория дирек, за действителните пенсии по действителни данни за след 19 години застрахователен интервал: „ Допълнителното пенсионно обезпечаване е дълготраен план, който стартира от 2000 година. Целите, които се сложиха пред нас са след 40 години обезпечаване хората да получават втора спомагателна към главната си пенсия в размер на към 20% от последния си приход преди да се пенсионират. Това е задачата пред втория дирек. От тези 40 години са минали 20.
След 20 години, в случай че преследваме първичната цел, би следвало ние да реализираме към 10% % от заплатата, от осигурителния приход, с който лицето стъпва в пенсионната си възраст. Сега, след 20 години – половината интервал, ние, ясно и изрично желая да го заявя: реализираме задачата и всички сметки демонстрират това. Пенсиите, които ще плащаме на тези хора, които нямат цялостен интервал на обезпечаване (те нямат и пет % вноска, тъй като първоначално вноските в универсалните фондове потеглиха два % от осигурителния приход, а не пет, колкото е сега, в същата тази тактика или идея е посочено, че първите вноски са по два лева), тези хора, които в този момент ще се пенсионират, ние сме им управлявали едни два лв. 19 години, до момента в който те станат пет % “, сподели Петкова.

„ Въпреки всичко, когато стартира процесът хората, които ще имат право да получат пенсия, ще стартират с минимална пенсия 69,82 лева за септември 2021 година и това ще е за дамите. Ако става въпрос за мъже, те ще стартират три години по късно, 2024 година – там най-ниската, която се следи е 95 лв.. Всичко, което се вижда е, че след всеки идващ месец след септември 2021 година, пенсиите трайно нарастват, тъй като нараства интервалът, в който са се осигурявали хората “, изясни Даниела Петкова.

Според нея в тази група хора – родените сред 1960 и 1965 година, които първи ще се възползват от правото си на втора пенсия след 19 години обезпечаване, няма случаи на цялостно обезпечаване за всички 19 години – има приблизително обезпечаване единствено за 8 години.

Което по думите й значи, че ужасно огромен брой хора за този интервал нямат вноски.

Моделът, при който се върви към осредняване, е уравнение с доста незнайни, съобщи от своя страна ръководителят на обществената парламентарна комисия Хасан Адемов.

„ Първата кохорта, родени сред 1960 и 1965 година, са се осигурявали за половината от упования интервал за всички останали. Втората причина е, че 75% съгласно МТСП са внасяли своите вноски сред минималния и междинния застрахователен приход. Не на последно място би трябвало да отбележим обстоятелството, че междинният интервал за приемане на пенсия след навършване на възрастта по член 68 е 21 години. Съпоставяйки всички тези компонентни на уравнението мъчно мажем да дадем еднопосочен отговор, по тази причина не би трябвало да се вторачваме върху тези 30 или 100 лв., върху каквито и да е суми, а да подобрим доверието в системата “, сподели той.

Запитан дали осигурителният модел се нуждае от смяна Адемов напомни, че актуалният е бил признат с „ обичайно равнище на консенсус “.

Той прикани Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване да разгласява плановете си.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР