Нито едно гориво не е по-важно за глобалната икономика от

...
Нито едно гориво не е по-важно за глобалната икономика от
Коментари Харесай

Недостига най-важното гориво в света?

Нито едно гориво не е по-важно за световната стопанска система от дизела. Задвижва камиони, рейсове, кораби и влакове, машини за строителство, произвеждане и земеделие. Изгаря се за отопление на жилища. И с високата цена на природния газ, на някои места дизелът също се употребява за генериране на сила.

През идващите няколко месеца съвсем всеки район на планетата ще бъде изправен пред заплахата от дефицит на дизел във време, когато свиването на доставките на съвсем всички международни енергийни пазари утежни инфлацията и задуши растежа, оповестява Bloombergtv.bg.

Щетите могат да бъдат големи, като се отразяват на всичко - от цената на пуйка за Деня на благодарността в Съединени американски щати до сметките на европейците за отопление на домовете тази зима. Само в Съединени американски щати растящите разноски за дизел ще значат удар от 100 милиарда $ за стопанската система, съгласно Марк Финли, помощник по енергетика в Института за социална политика " Бейкър " към университета " Райс ".

" Дизелът стои зад всичко, което се движи в нашата стопанска система “, сподели Финли. " Преместването на артикули е едно нещо. Друго е население, евентуално измръзнало до гибел. "

В Съединени американски щати запасите от дизелово гориво и отоплително гориво са в най-ниската си точка за това време на годината съгласно данни за последните четири десетилетия. Северозападна Европа също е изправена пред невисок буфер – прогнозите са запасите да доближат дъно този месец и по-късно да паднат още повече до март, малко след влизането в деяние на глобите, които ще отрежат района от съветските доставки по море. Глобалните експортни пазари станаха толкоз затегнати, че по-бедните страни като Пакистан са на процедура изхвърлени от тях, като доставчиците не съумяват да резервират задоволително товари, с цел да отговорят на вътрешните потребности на нацията.

" Това сигурно е най-голямата дизелова рецесия, която в миналото съм виждал “, сподели Дарио Скафарди, някогашен основен изпълнителен шеф на италианската петролна рафинерия Saras SpA, който е прекарал съвсем 40 години в промишлеността.

Дизелът на спот пазара на пристанището на Ню Йорк, основен индикатор, е повишен с почти 50% тази година. Цената доближи 4,90 $ за галон при започване на ноември, което е към два пъти повече от преди година.

Още по-показателно е наградата за дизел. Спредовете за горивото се уголемяват както по отношение на суровия нефт, знак за това какъв брой стеснен е потенциалът за пречистване, по този начин и във връзка с количества, които са за по-късна доставка, което акцентира, че търговците обезверено желаят да се снабдят с дизел в този момент. В Северозападна Европа дизеловите фючърси струват около  за барел повече от Brent, против петгодишна сезонна норма от единствено. Фючърсите за дизел в Ню Йорк с доставка през декември се търгуват с към 12 цента по-високо от тези за януари. Това се съпоставя с награда от по-малко от цент по това време предходната година.

Какво предизвиква дефицита?

Има огромни ограничавания в международен мащаб във връзка с потенциала за пречистване. Доставките на недопечен нефт към този момент са много лимитирани. Но трудността е доста по-остро, когато става въпрос за превръщането на тази суровина в горива като дизел и бензин. Това частично е функционалност на пандемията, откакто блокировките унищожиха търсенето и принудиха рафинериите да затворят някои от своите минимум печеливши фабрики. Но задаващият се преход от изкопаемите горива също попречи на вложенията в бранша. От 2020 година потенциалът на пречистване в Съединени американски щати се е свил с повече от 1 милион барела дневно. Междувременно в Европа спиранията на корабоплаването и стачките на служащите също засегнаха производството на рафинериите.

Нещата може да станат доста по-драматични със задаващото се ембарго на Европейския съюз за съветските доставки. Европа разчита повече на дизела от който и да е различен район в света. Приблизително 500 милиона барела годишно се доставят с кораби, като към половината от тях нормално се товарят в съветските пристанища, съгласно данни на Vortexa Ltd. Съединени американски щати също стопираха вноса от Русия, която беше огромен снабдител за Източното крайбрежие предходната зима.

Също по този начин на назад във времето се развива пазарна конструкция, известна като  " назад контанго ", когато наградите са по-високи за бързи доставки, в сравнение с за по-дългосрочни. Не единствено, че спредът е извънредно огромен, само че и структурата е траяла извънредно дълго. Тя подтиква доставчиците да продават в този момент, вместо да задържат продукта, с цел да основават ресурси.

Протоколи за незабавни случаи

В Съединени американски щати дефицитът по Източното крайбрежие вече накара доставчиците да дефинират правила и да започват протоколи за незабавни случаи, а зимата даже не е почнала.

Североизтокът, най-гъсто обитаемият ъгъл на Съединени американски щати, където температурите постоянно са под нулата по време на люта зима, също е най-зависимият от отоплителен мазут за поддържане на топлината в домовете. (Дизелът и отоплителното гориво са еднакъв артикул в Съединени американски щати, единствено че се таксуват с друг налог.) Дори в най-хубавия случай, потребителите там ще бъдат обременени с най-високите сметки за сила от десетилетия тази зима. Правителството към този момент съвсем удвои прогнозата си за нарастването, прогнозирайки, че фамилиите, които разчитат на нафта за отопление могат да чакат да заплащат с 45% повече от предходната зима по отношение на прогнозата за октомври от 27%.

Разбира се, нескончаем дефицит на дизел в Съединени американски щати е малко евентуален, защото страната е нетен експортьор на горивото. Но локализираните спирания и скоковете на цените евентуално ще станат по-чести, изключително на Източното крайбрежие, където дефицитът на тръбопроводи основава големи усложнения. Регионът е мощно подвластен от тръбопровода Colonial, който постоянно е цялостен. Един древен закон за корабоплаването, прочут като Закона на Джоунс, в допълнение усложнява придвижването на локални горива и предизвиква производителите по крайбрежието на Мексиканския залив да избират износа пред доставките на вътрешния пазар.

Голяма липса

От началото на февруари глобите на Европейски Съюз ще забранят съветските доставки по море. Тези съветски количества би трябвало по някакъв метод да бъдат сменени, в случай че стопанската система на района желае да продължи да работи, както е през днешния ден. Как и дали ще стане това, към този момент не е ясно.

Зимният мраз също ще изостри проблемите в Европа. Според консултантската компания Wood Mackenzie Ltd., запасите се чака да паднат до 211,9 милиона барела през март, месец след влизането в действие на глобите на Европейски Съюз. Това би било най-ниското равнище в данните от 2011 година

Тъй като крайният период за глобите бързо наближава, Европа към момента внася голямо количество дизел от Русия. Освен това купува големи количества от Саудитска Арабия, Индия и други. В резултат на това вносът по вода през октомври доближи най-високото си равнище най-малко от началото на 2016 година, съгласно данни от Vortexa, събрани от Bloomberg.

Германия към този момент е очевидец на стягане, защото ниските равнища на река Рейн попречиха доставките и лимитираха производството, до момента в който рафинериите в прилежащите Унгария и Австрия също претърпяха обилни разстройства. Френското произвеждане беше задушено от вълна от работен стачки против заплащането.

" Ако Русия към този момент не е снабдител, това слага огромна, огромна дупка в системата, която ще бъде в действителност сложна за поправяне “, сподели Скафарди, някогашният основен изпълнителен шеф на Saras.

По-бедните страни страдат

Глобалната рецесия на горивата направи по-изгодно за експортьори като Китай и Индия да изпращат товари до страни в Европа, които могат да заплащат огромни награди. Очаква се общият експорт на горива от Китай да нарасне с 500 000 барела дневно до близо 1,2 милиона барела до края на годината, съгласно индустриалния съветник FGE.

Остава да забележим дали това ще бъде задоволително, с цел да запълни световния дефицит на предложение, а в това време по-бедните страни, които не могат да си разрешат стремглаво високи цени, страдат.

Закъсалата с пари Шри Ланка се бори да си разреши интернационалните цени на горивата и не е в положение да обезпечи задоволително доставки, сподели министърът на енергетиката на страната. Тайланд разшири данъчното облекчение върху дизела в опит да защищити потребителите от възходящите цени, като държавното управление предвижда, че този ход ще коства към 551 милиона $ пропуснати доходи. Виетнам се стреми да вкара незабавни ограничения, в това число да употребява своята централна банка, с цел да отпусне повече заеми за локалните производители на гориво, с цел да усили доставките.

Кризата на дизела е " нездравословна за международната стопанска система “, сподели Амрита Сен, началник на проучванията в Energy Aspects Ltd. " Разрешаването на казуса с дизеловото гориво в последна сметка се нуждае от нов потенциал за пречистване “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР