Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме

...
Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме
Коментари Харесай

9 съвета как да се спасим от НИСКОТО кръвно

Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме признаците, които известяват внезапното му намаляване, с цел да избегнем неразположенията. Полезно е да знаем и методите, с които да възстановяваме ниското кръвно.
Умора, уязвимост, световъртеж, гадене, а в някои случаи и загуба на схващане. Това положение евентуално ви е добре познато, в случай че сте от хората, които страдат от ниско кръвно налягане. И може би към този момент имате печеливша тактика, с която реагирате в такива обстановки. Сядане, лягане, изпиване на чаша вода са единствено част от известните способи, които оказват помощ да се оправим.
От уеб сайтът Rozally.bg дават още няколко съвета, които е добре да знаем.
Жега и зной – рискова композиция
Жегата е безусловно противопоказна, в случай че страдате от хипотония. Може да докара до внезапно намаление на кръвното налягане, а в по-тежките случаи - и до загуба на схващане. Затова избягвайте да стоите в пространства, които съчетават мощна топлота и зной.
В никакъв случай не се изправяйте внезапно
Избягвайте да се изправяте внезапно, изключително след сън. Когато ставате, първо седнете и постойте по този начин няколко минути и по-късно се изправете.
Пийте течности
Ако кръвното ви внезапно падне, изпийте чаша айран или вода със сол, с цел да компенсирате загубата на натриеви соли. Пийте на дребни глътки.
Повече плодове и зеленчуци
Те са богати на минерали и спомагат за реинтеграцията на детайлите, които губим при щедро потене. А изобилното потене, без значение дали е породено от горещо време, спорт или стрес, може да докара до внезапно рухване на кръвното налягане. При прекалено изпотяване се губят течности, а с тях и минерални соли, изключително калий и магнезий. Те са значими регулатори на кръвното налягане. Богати на калий са сушените и пресни кайсии, черният шоколад, зрелият фасул, картофите, спанакът, тиквите и тиквичките, бананите, стафидите и бадемите. Добър естествен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци, черният шоколад, бадемите, фъстъците, авокадото, кафявият ориз и овесените трици.
Продължително стоене прав
Дългото стоене на едно място прав е противопоказно за хора с хипотония, защото затруднява венозното връщане на кръвта към сърцето. В такава обстановка е по-правилно да се вършат дребни стъпки напред-назад, с цел да могат крайниците да се раздвижват и да не спада внезапно кръвното.
Между 12 и 15 часа – наложително на сянка
През лятото часовете сред 12 и 15 са рискови за хората, които страдат от ниско кръвно налягане. Продължителното стоене под слънцето или спортуването в тези часове може внезапно да намали кръвното. Причината е в бързото стопляне на тялото, което, с цел да се охлади, насочва напъните си към повърхността, т.е. към кожата, и в следствие налягането спада. Ако ви се постанова да бъдете на открито в тези часове, наложително търсете сянка, с цел да може организмът да балансира. И носете със себе си бутилка вода за пиянство, както и спрей с термална вода, с цел да напръсквате кожата.
Повече пресен въздух
Редовно проветрявайте пространствата. Задушното помещение предизвика намаляване на кръвното налягане. Но е значимо и по кое време ще освежавате въздуха. Ако го вършиме в най-топлите часове на деня, изгода няма да има. Проветрявайте заран и вечер - тогава въздухът е по-прохладен и освежава и ободрява. Щом се приберете вечер вкъщи, наложително проветрете - застоялият денем въздух ще промени кръвното ви налягане.
Близнете сол
Това е най-бързата превантивна мярка, в случай че кръвното ви налягане падне, а не кофеиновите или газираните питиета, както мнозина допускат. Храненето също е значимо. В топлото време или по време на тренировки е допустимо кръвното да падне под 100 mm Hg. За да балансирате, яжте храни, които съдържат повече вода и натриеви соли - краставици, домати, маруля, кисело мляко, изключително в случай че е обогатено с пробиотици, които контролират чревната активност.
Повдигнете краката си
Ако почувствате съмнения в кръвното налягане, седнете и вдигнете краката си на високо. Това благоприятства венозното връщане от периферните елементи на тялото към сърцето и възстановява кръвното налягане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР