Ниските нива на витамин К са обвързани с повишен риск

...
Ниските нива на витамин К са обвързани с повишен риск
Коментари Харесай

Недостигът на витамин К намалява движението на възрастните

Ниските равнища на витамин К са обвързани с нараснал риск от ограничение на двигателната интензивност на възрастните хора. Това са открили учени от университета Тафтс (Tufts) в Бостън. Според тях възрастни хора с ниски равнища на витамин К имат съвсем 1,5 пъти по-голяма възможност да се обездвижат и съвсем 2 пъти по-вероятно е да развият увреждане на двигателния уред спрямо тези, които имат задоволително от витамина, без значение от пола.

Изследователите настояват, че това е първото сходно изследване, което преглежда връзката сред биомаркерите на статуса на витамин К и началото на ограничаването на подвижността и увреждането при възрастни. Работата им се основава на предходни изследвания, които демонстрират, че ниските равнища на витамин К са свързани с по-бавна походка и по-висок риск от остеоартрит.

" Поради възходящия брой на възрастното население за нас е значимо да разберем разнообразието от рискови фактори за увреждане на подвижността ", споделя Кайла Шиа, водещ създател на изследването и експерт по хранене в лаборатория в изследователския център за човешко хранене на Jean Mayer USDA. По думите й ниските равнища на витамин К се свързват с появяването на хронични болести, които водят до неработоспособност.

Новото изследване изследва два биомаркера: циркулиращи равнища на витамин К (филохинон) и функционална мярка на витамин К (плазмен ucMGP). Нивата на биомаркерите може да бъдат повлияни от спомагателни фактори, считат учените.

Проучването употребява данни от 635 мъже и 688 дами на възраст 70-79 година, проследявани в продължение на 10 години посредством навестяване през 6 месеца на клиниката и телефонни изявленията.

Най-добрите хранителни източници на витамин К включват листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, броколи, мляко и млечни артикули. За човек на междинна възраст една купа недопечен спанак обезпечава 145 микрограма (mcg) витамин К1, което е 181 % от нужната дневна стойност. Една купа сурово зеле обезпечава 113 mcg (141%), а половин купа нарязани варени броколи обезпечават 110 mcg (138%).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР