Нищо на този свят не се случва без причина. За

...
Нищо на този свят не се случва без причина. За
Коментари Харесай

Как немците заобичаха чистотата

Нищо на този свят не се случва без причина. За пословичната дисциплинираност на  немците и непорочност, с която страната им впечатлява чужденците също си има история. Гениален ход на талантлив шеф. Всеки див народ може да бъде вкаран в правия път и да бъде теоретичен да си събира боклуците. Нужен е само движимост метод и ум.

Чистота в Германия и по-точно в региона Швабия, не е вродена категория, а насилствена глоба. Дълго време немските селяни изхвърля отпадъци, пепелища, мръсотия и всевъзможни „ артикули ” от домашни животни където им попадне. В резултат на това се сдобили с епидемии, смъртоносни заболявания и залети до краен лимит в нечистотия селища.

През XV век графът на Вюртемберг се наситил на отвратителната смрад и издал укази, с които се разпоредил боклуците и екскременти от животни и хора да се извозват отвън обитаемоте места и то по мрачно. Но указите не се спазвали прецизно, да се ревизира осъществяването им по това време било нереалистично, да се слагат стражари на всички места било невероятно.

Затова графът издал нов декрет, с помощта на който в градчетата и селцата на Швабия се възцарила цялостна непорочност. Указът нареждал следното: в случай че някой забележи, че съседът му от една седмица не си е изхвърлял боклука и не заяви за това, осъдени ще бъдат и двете страни. Който докладвал за миризливото закононарушение на своя комшия, за премия получавал част от земята му. В резултат на това, всяка събота всички заедно и подробно събирали и складирали боклука пред дворовете си, опасявайки се от съседски шпионаж.

От една страна, това държавническо решение може да се пояснява като насила, подстрекаване към доносничество и принуждение над персоналната независимост. От друга обаче, швабите много бързо въвели примерен порядък в селата и градовете си, а вековната традиция на съботното разчистване Kehrwoche, през днешния ден е част от културното завещание на страната.

Снимкa:  Madonna by Steven Klein for Dolce Gabbana

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР