Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява

...
Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява
Коментари Харесай

Нишадър

Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма съставлява бял бистър прахуляк без аромат, с противен лютив, горчиво-солен усет, леко хигроскопичен и елементарно разтворим във вода. Бързо се всмуква от стомашно-чревния тракт. Отделя се частично от лигавица на бронхите във тип на амониев карбонат, който работи като основа, усилвайки секрецията на слизестите жлези и разводнявайки заседналия жилест секрет. Това оказва помощ секретът да се придвижи по-лесно на открито.

Амонякът в черния дроб се трансформира в урея, а хлорните йони водят до подкиселяване с диуретичен резултат. Нишадърът се предписва при бронхити с нищожна секреция.

В природата веществото се намира във вулканични региони, където се образува по вулканични скали покрай отвори, от които излиза пушек. Кристалите се образуват напряко от газово положение и са с къс живот, тъй като, както към този момент стана дума, елементарно се разтварят във вода.

История на нишадъра

От историческа позиция нишадърът е прочут под наименованието амониева сол, като това е най-ранната известна сол на амоняк. За първи път нишадърът е създаден в Египет и на територията на Европа към 13-ти век. С течението на времето първичното историческо име отпада.

Естественото материализиране на амониев хлорид се случва към изходните отвори на дейни вулкани. Кристалните частици са получават по време на химичната реакция сред вулканичная газ, солната киселина и богатите на азот растителни останки, намиращи се в почвата и утайката към вулкана. Везувий в Италия е един от най-забележителните вулкани, където амониевият хлорид се образува по натурален път.

Нишадър може да се направи и синтетично посредством пробутване на амоняк във вода. Тогава ще се образува амониев хидроксид, който може да се комбинира със солна киселина до приемане на амониев хлорид.

Химичен състав на нишадъра

Във воден разтвор амониевият хлорид се отнася като мощен електролит и се дисоциира на амониеви катиони и хлоридни аниони. При термична дисоциация се разлага на амоняк и хлороводород.

Ползи от нишадър

Амониевият хлорид се ползва като отхрачващо и доста рядко като помощно средство за увеличаване дейностите на някои диуретични препарати. Той нервира бронхиалната лигавица и ускорява секрецията на бронхиалните жлези.

По този метод се понижава гъстотата на секрета и се улеснява изхвърлянето на храчки. До огромна степен се отстраняват спазмите на бронхитите и се облекчава дишането. В националната медицина нишадърът се употребява най-вече при остри бронхити и ангини. Нишадър се съдържа в огромна част от сиропите за кашлица.

Със примес от нишадър и мощна ракия или с нишадър и оцет се жабури при зъбобол. Нишадърът е съставна част на прахове и мехлеми при жълтеница, главобол, екземи, тресчица, лишеи, кели, хемороиди, обриви, краста. Със примес от нишадър и печен яйчен белтък се постанова синя пъпка. При настинка гърбът се постанова с лапа от мед и нишадър.Билкови отвари с нишадър се пият при проблеми с уринирането или нерешителност.

Амониевият хлорид се ползва за подкисляване на урината при тежки пикочни инфекции, породени от уреаза, положителни микроорганизми, протеус, коли, ентеробактер, клебсиела, които трансформират реакцията на урината към алкална и подкрепят за изкристализирането на фосфатите и образуването на конкременти. Нишадърът също по този начин има и антибактериално деяние, той сполучливо се употребява при лечение на гъбички и остри вирусни болести.

Амониевият хлорид се синтезира елементарно и постоянно се получава като непряк артикул от други производства. Използва се за разчистване на медни предмети преди калайдисване и взе участие в производството на „ сухи ” акумулатори. Интересен факт е, че нишадърът служи като противоотрова при убождане от риба Зебра.

Народна медицина с нишадър

Нишадърът намира необятно приложение в националната медицина. При астма нашата национална медицина предлага 1 супена лъжица мед да се разбърка с 1 г нишадър. Сместа се приема заран на гладно.

При атеросклероза 1 г нишадър се изсипва в 1 винена чаша вода. Пие се 3 пъти на ден 20 минути преди хранене.

Зачервени или гнойни сливици се лекуват, като се поръсят с нишадър. Също по този начин се прави гаргара с ракия, в която е разперен малко нишадър.

При воден плеврит българската национална медицина предлага следната рецепта: Втасало тесто се поръсва с нишадър, намазва се с мед и се слага върху гърдите. Процедурата се прави три вечери поред, като тестото се поставя вечер и се отстранява на сутринта.

При мъчно уриниране една ябълка се почиства от семките и вътрешността ѝ се запълва с 1/4 чаена лъжичка нишадър. Запича се във фурната, до момента в който нишадърът се разтопи и се изяжда едновременно 30 минути преди закуска. Това лекуване се ползва в продължение на 4-5 дни.

При хрема няколко пъти ден се вдишва нишадър.

При циреи пък една узряла смокиня се разрязва, наръсва се добре с нишадър и се превързва върху цирея.

Нишадърът може да помогне и при захапване от паяк, оса и стършел. За задачата се подготвя компрес с разперен във вода нишадър и малко оцет (или ракия). Правят се компреси до намаляване на отока.

За да пречистите организма си, можете да приемате следната примес: 1 пакетче нишадър се разбърка с 500 грама мед. Приема се след ястие по 1 чаена лъжичка. Почива се минимум 6 месеца, преди да се повтори. За да се смеси по-добре нишадърът с меда, е целесъобразно сместа да се разтопи на водна баня, до момента в който се разбърква доста добре.

Болките в кръста са неприятни и почтено ни предизвикват дискомфорт. За да ги облекчите, пригответе следния компрес: Стриват се хубаво 30 люти чушки дружно със семето. Добавят се 20 грама пчелен мед и 3 супени лъжици нишадър. Съставките се разбъркват деликатно и получената примес се разпределя върху дребна забрадка. Компресът се превързва върху кръста, като се държи колкото се може повече. Процедурата се прави единствено веднъж.

Нишадър в кулинарията

В някои страни нишадърът се употребява като хранителна добавка под името E510. Амониевият хлорид взе участие постоянно в състава на маята за самун. По света тази съставна част се употребява като фалшификация на някои тъмни сладкиши при печене, с цел да придаде на бисквитките доста хрупкава консистенция. Нишадърът взе участие в състава и на водка Salmiakki Koskenkorva като ароматизатор. В Индия и Пакистан амониевият хлорид се назовава " Noshader " и се употребява, с цел да направи някои типични локални храни по-хрупкави.

Вреди от нишадър

Нишадърът не трябва да се използва без лекарски надзор, защото отделя амоняк, който води до най-различни промени в клетките. При дребни деца може да промени алкално-киселинното равновесие и да докара до ацидоза. Всички храни, медикаменти, препарати увеличаващи амоняка в кръвта могат да бъдат рискови при някои чернодробни и остри бъбречни болести.

По-продължителната приложимост на нишадър и в по-големи количества е противопоказна, тъй като може да усили уреята в кръвта. В по-големи дози препаратът нерядко провокира гадене и повръщане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР