Нинова получава навръх рождения си ден за 4-и път третия

...
Нинова получава навръх рождения си ден за 4-и път третия
Коментари Харесай

Финална червена папка: Или кабинет на БСП. или избори на 26 март – 2 април

Нинова получава точно на рождения си ден за 4-и път третия мандат, откакто “скъпите художници ” нарисуваха невъзможна картина на кабинет към “Демократична България ”
Няма кой да поддържа Българска социалистическа партия за държавно управление – към този момент всички желаят бързи избори

Животът на Народното събрание евентуално ще се удължи с до 2 седмици за незабавни гласувания по закони

Навръх рождения си ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще получи в понеделник от президента за 4-и път мандат за финалния опит за сформиране на държавно управление. И макар декларираното желание от нея и основни социалисти да създадат всичко допустимо за краткотраен експертен кабинет, изгледите за подобен са оскъдни.

Така водачът едва ли гледа на избора на президента като на подарък за персоналния ѝ празник.

Преди месец на консултациите си с управлението на Българска социалистическа партия Румен Радев язвитело се обърна към Нинова с думите: три пъти ви давах досието и три пъти се провалихте.

Сега пред нея се отваря опцията за четвърти неуспех, който да съвпадне с идния конгрес на Българска социалистическа партия на 12 февруари, когато опозицията стяга гневна борба за отстраняването ѝ от поста посредством искане за смяна в устава - повече ръководителят да не се избира директно от всички членове, а от делегираните им представители на най-висшия партиен конгрес.

Че изборът на Радев ще е Българска социалистическа партия, се заприказва незабавно измежду гръмването на абсурда с Nexo и обвързването на криптобанката с Демократична България и “Промяната ”. Така с решението си още веднъж последният (не)възможен опит за лъчение на държавно управление да стане с мандата на алените, от една страна, президентът показва бърза реакция по отношение на появилите се тъкмо в този момент разкрития на прокуратурата за криптоиграчите с увлечения по “скъпи художници ”.

От друга - още веднъж е пореден в знака си към редовите социалисти, които са негови гласоподаватели и в чиито очи Българска социалистическа партия да получи досието е знак на почитание.

И от трета, несъмнено не прави по-лесен живота на председателката Нинова, с която са в открита война.

Всъщност Радев към този момент е “мушнал ” в алената директория и датата на новите избори, или най-малко по този начин може да се разчетат политическите поръчки дотук. ГЕРБ има решение на най-висшия си конгрес да не поддържат мандат на Българска социалистическа партия, а без техните гласове няма болшинство за държавно управление. Промяната също към този момент желаят бързи избори, а с “Позитано ” от дълго време се разселиха освен на хартия/бюлетина. Желанията на “Български напредък ” и Демократична България тук нямат изключително значение, в случай че Движение за права и свободи инцидентно не изиска някаква нова игра. Дори Българска социалистическа партия да получи поддръжка от тях - гласовете няма да са задоволителни, тъй като общо събират 93 гласа. От “Демократична България ” обаче през последните дни също подсетиха, че имат доста съществени разлики. Войната в Украйна и ограничението на съветското въздействие у нас е алената линия, която мъчно ще се премине. Все отново Надежда Йорданова изясни в неделя, че трите партии в обединението Демократична България сами ще вземат решение. Без поддръжка отдясно гласовете за държавно управление с третия мандат падат на 73.

Така че най-вероятната дата, която се чете на противоположната страна на третия мандат, е 26 март, а най-ранната - 19 март. Това дава отговор на настройките на всички участници - ГЕРБ е на върха на рейтинга си от последните 3 години и новите кавги опъват още платната на Бойко Борисов. “Промяната ” живее с илюзията, че бързи избори също ще я спасят от поглъщане, Движение за права и свободи са постоянно подготвени да се борят за третото място с “Възраждане ”, които пък към този момент безшумно работят за идеята си да се качват нагоре в парламентарната подчиненост при всеки нов предварителен избор. Демократична България също сега имат реторика за гласоподавателите си - Радев очевидно не желае кабинет, подкрепящите Кремъл още веднъж надвиха и прочие

Отделен въпрос е дали и по кое време Демократична България и “Промяната ” отново ще минат през въпроса за общи листи и какви вреди ще нанесе възможното решение на двете обединения, само че сякаш в случай че предходната есен отводът на Кирил Петков и Асен Василев се оказа неточност, в този момент Христо Иванов и Атанас Атанасов към този момент нямат толкоз мощни учредения да желаят съюз.

Ако Българска социалистическа партия незабавно върне досието, изборите ще са на 19 март. Това обаче е минимум евентуалният сюжет.

Третият мандат в действителност основава и юридически проблем. Непълнота в конституцията слага два въпроса, по които юристите не са на едно мнение. Първо, във връзка със периодите за името на претендента за министър председател - дали Българска социалистическа партия има 7, или 10 дни от връчването на мандата. И второ, дали той би трябвало да бъде показан първо пред президента и по-късно да води диалози за основаване на кабинет, или незабавно стартира такива. През юли Българска социалистическа партия държа третия мандат 10 дни, само че върна празна досието на Радев, без име за кандидат-премиер. Ако още веднъж този сюжет се повтори и задържат мандата до 26 януари, то изборите ще са на 26 март или най-късно на 2 април.

При всички случаи изборите би трябвало да са се извъртели преди април, тъй като Цветница тази година е още на 9-и, а Великден - на 16-и. Иначе народът ще врътне доста неприятна първоаприлска смешка на политиците.

Кънчо Стойчев, социолог: Има късмет Българска социалистическа партия да сформира кабинет, само че какво ще прави на другия ден?

1. Каква е логиката да се даде третият мандат на Българска социалистическа партия?

Логиката към момента е част от философията и да я търсим в политиката, е прекомерно самоуверено. В случая става дума за избор, за желание, а не за логическо заключение.

И популярност Богу, тъй като другояче политиката би била много скучна и съвсем изцяло предсказуема.

Така че отговорът ми е - няма логичност.

2. Какви са възможностите Българска социалистическа партия да успее да направи постоянно държавно управление?

Проблемът не е в самото сформиране на държавно управление - който събере 121 гласа в зала (или по-малко при невисок кворум), към този момент взема изпълнителната власт. Тоест, механически видяно, късмет постоянно има.

Въпросът е какво прави на идващия ден, тъй като светът би бил превъзходен, в случай че държавните управления управляваха по един ден само…

Мира Радева, социолог: Знае, че на който и да го даде, мандатът е жертван

1. Каква е логиката да се даде третият мандат на Българска социалистическа партия?

Беше ясно, че президентът ще даде третия мандат на Българска социалистическа партия - той постоянно постъпва по този начин, това е жест към партията, която го издигна и поддържа и за двата му мандата. Така че това е обикновен жест на признателност и на отношение. Освен това президентът не си прави илюзии и е наясно, че този мандат е жертван - на който и да го даде, той няма да се състои. Играта беше решена още на изборите на 2 октомври 2022 година - единственото значимо беше да се бави топката. Каквото и да приказват Българска социалистическа партия, те нямат желание да създадат кабинет. Защото чакат посредством връщането на хартиената бюлетина да си върнат част от гласовете. Същото се надяват и Движение за права и свободи, и ГЕРБ. Така си мислят и от “Продължаваме смяната ”, само че са им криви сметките. В този парламент няма сили, които са заинтригувани да създадат кабинет. Всички чакат на бъдещите избори да калкулират облаги. Защо да правиш кабинет и да трупаш негативи?

2. Какви са възможностите Българска социалистическа партия да успее да направи постоянно държавно управление?

Никакви шансове не виждам за държавно управление. Най-големи шансове имаше посредством “Български напредък ”, само че това е прекомерно дребна партия, отново някой би трябвало да ги поддържа. Но те имаха максимален интерес да създадат кабинет, тъй като е доста евентуално на идващите избори да не се класират в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР