Нина Павлова (името на авторката е сменено от съображения за

...
Нина Павлова (името на авторката е сменено от съображения за
Коментари Харесай

По пътя към тоталитаризма и дефолта: как войната в Украйна засяга руснаците

Нина Павлова (името на авторката е заменено от съображения за нейната сигурност) е съветска журналистка на свободна процедура, сътрудничила на BBC, Forbes, Guardian, The Global Voices и други непознати медии. Работила е и по отчетите на Freedom House за свободата на интернет в Русия за 2016 и 2017 година Текстът е особено за " Капитал ".
За броени дни войната в Украйна, стартирана от Владимир Путин, се трансформира в злополука за Русия. Гражданите бързо губят и остатъците от права и свободи, които имаха. Според новите закони, признати за един ден - на 4 март, за " подправени " информации за войната можете да получите 15 години затвор. В Народното събрание е импортиран законопроект, съгласно който участници в улични митинги могат да бъдат изпратен принудително в армията. Хиляди бяха задържани на антивоенни манифестации. Неправителствените организации са обект на обиски, а самостоятелните медии на процедура престанаха да съществуват. Почти всички задгранични компании са напуснали страната, което значи, че милиони хора губят работата си.

Граждани в суматоха се пробват да избягат от страната - всички чакат оповестяването на военно състояние и " желязната завеса ". Картите им Mastercard и Visa към този момент не работят в чужбина, а целият свят осъжда руснаците за безучастие и поддръжка за войната - макар опитите на дейни жители при липса на институции на гражданското общество да се опълчват. Руснаците претърпяват групова контузия и ненавист от целия свят и това ще засегне няколко генерации.

Това надалеч не е цялостна картина на опустошенията, които войната към този момент донесе. Очаква се да стане още по-зле. Мащабна безработица, затваряне на граници, обща готовност, опасност от нуклеарна война - това е, от което се опасяват елементарните руснаци и което предвиждат разнообразни специалисти. Кои области от съветския живот бяха изключително наранени? Унищожаване на свободата на словото и гражданските свободи От 4 март в Русия де факто е въведена военна цензура. Според медийния юрист Светлана Кузеванова, представена от Paper, " подправена " може да е " всяка информация, че Русия води война, вместо " специфична интервенция ", и че е в тази война е агресор ". Според нея всеки може да попадне под този закон - деятели, блогъри, публицисти, елементарни консуматори на обществени мрежи.
Реклама Без самостоятелни медии
Почти всички самостоятелни медии в Русия стопираха работата си. Засега това значи, че към този момент ги няма. Десетки медии са блокирани и този лист непрестанно се усилва. Няколко редакции не престават да работят от чужбина - измежду тях са Руската работа на BBC, " Медуза ", " Агенция ", " Важни истории ".

При Путин всички те бяха подложени на извънреден напън. През 2021 година десетки медии и десетки публицисти бяха публично етикетирани като " задгранични сътрудници ". Това значи, че рискуваха затвор - " непознатите сътрудници " са длъжни да съблюдават доста правила и ограничавания, чието нарушаване носи наказване до 5 години. Но даже и каленият в издържането на напън медиен пазар не устоя на опасността за 15 години затвор.
Терор над жителите
Обикновените жители биват грубо тероризирани - разрушават им главите и ги арестуват за присъединяване в протестен протест. Ширят се известия за изтезания в полицейски сектори - шокиращи истории, белязани от необикновен цинизъм. В Санкт Петербург, града-герой, оживялата от блокадата по време на Втората международна война Елена Осипова беше задържана. А тя отиде на митинга и на идващия ден. В Москва деца бяха задържани дружно с майките им и качени в затворническа камионетка - те носеха цветя в украинското посолство. Общо над 13 000 души са задържани от началото на военните дейности, като към този момент са планувани два процеса, по данни на ОВД-Инфо (независим правозащитен медиен план - бел. ред.), които не са последни.

За присъединяване в манифестации жителите са застрашени с наложително активизиране в армията. Сега съветската войска се бие в Украйна, където умират хиляди бойци, тъй че протестиращите могат да бъдат изпратени на гибел. По-късно може да последват още арести. Русия има система за различаване на лица по улиците - чиновници идваха при протестиращи след манифестации в поддръжка на Навални.
Реклама
Насилието по време на манифестации, неналичието на обективен развой, полицейската грубост и напън върху медиите са действителност, в която съветските жители живеят от доста години. Ситуацията изключително се утежни през 2021 година, когато основният опозиционен водач Алексей Навални първо беше токсичен, а по-късно изпратен в пандиза. Организацията му " Фронт за битка с корупцията " беше приета за екстремистка и унищожена, деятелите й бяха изпратени в пандиза или експулсирани в чужбина. В същото време имаше напън върху публицисти, юристи, правозащитници и други сфери на публичния живот.
Нова желязна завеса
Свободата на придвижване също е нещо от предишното за руснаците. Днес самолетите летят по стеснен брой направления - Армения, Грузия, Обединените арабски емирства и няколко други. Повечето страни по света са затворили въздушната връзка с Русия. Вярно е, че влаковете, до Финландия да вземем за пример, към момента се движат. Билетите към този момент костват астрономически суми, а местата пагубно не доближават, по летищата гъмжи от хора. Анастасия, която живее в Лондон, в този миг се беше озовала в Москва и на третия опит съумя да замине през Финландия.

Паниката породи поради известия в канали в Telegram за въвеждане на военно състояние и насилствена готовност. Това значи, наред с други неща, затваряне на границите. Путин сподели, че военно състояние не е планувано, с ангажимента - в случай че Русия не бъде атакувана. Но суматохата не стихва и по-късно. Всички поучават да изтриете от телефона приложения на Telegram, Instagram и опозиционни медии преди да си тръгнете - имаше доста свидетелства, че се ревизират на граничния надзор. Хората, които са анти-Путин, напущат страната - междинната класа, интелигенцията . Изселването на интелектуалния хайлайф в този момент се съпоставя с " философския параход " от началото на 20 век - към този момент 150 публицисти напуснаха Русия, 20-25 хиляди руснаци дойдоха единствено в Грузия.
Икономика на ръба на колапс
Безпрецедентните наказания и бягството на вложители поради войната към този момент доведоха до сериозна икономическа рецесия. Обявените на 28 февруари наказания на западните страни против Централната банка на Руската федерация ще й попречат да употребява личните си интернационалните запаси за намаляване на резултата. Русия е изключена от SWIFT, стотици огромни компании напуснаха пазара, спря обслужването на съветските карти Visa и Mastercard. Това може да бъде единствено началото на остра икономическа рецесия. " Смятам, че в случай че глобите са всеобхватни, икономическите благоприятни условия на Русия ще бъдат задоволителни може за шест месеца или година. След това ще стартира злополука, както в края на 80-те. Изглежда, че съветското управление не е очаквало глобите да бъдат такива ", сподели Сергей Мовчан, консултант на губернатора на Санкт Петербург, в изявление за Ксения Собчак.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Градове Реклама Коллективната контузия
" Русия към този момент я няма. Изживяваме злополука - освен политическа и икономическа. Това е морална злополука ", цитира New York Times думите на Антон Долин, най-известният кино критик в Русия. Той е един от хилядите руснаци, напуснали страната. Загубата на съветската еднаквост, прекарването на позор и виновност е честа тематика в обществените мрежи на руснаците, които не поддържат войната. " Хората изпитват позор, че не могат да създадат нещо, с цел да оказват помощ, само че не би трябвало да забравяме, че отрицателните последствия ще обиден всички руснаци по един и същи метод. Не знаем какво ще стане с работата, с стопанската система, не знаем какво ще се случи по-късно. Хората имат право да го нарекат групова психическа контузия ", споделя психологът Анна Край пред изданието " Черта ".

Тя съпоставя руснаците със заложниците на терористи: " В този миг изпитвате възприятие, което по своята активност е сходно на възприятията да вземем за пример на хората, хванати при терористичната офанзива в Дубровка или в Беслан. Попадате в изцяло нова действителност, безсилни да извършите каквото и да било, изправени сте пред голямо количество експанзия против вас и обвинявания в безучастие ". Вместо единение на руснаците и растеж на рейтинга си, Путин получи разединение в обществото. Децата се карат с родителите си, които имат вяра на пропагандата.

" В мен кипи ненавист към всички, които поддържат войната: и тъй като утвърждават гибелта на цивилни, и тъй като майка ми умря от рак, а парите, които биха могли да бъдат изхарчени за подкрепяне на пациенти с рак, бяха изразходвани за войната. Не желаех шурей ми да бъде един от тези хора, които ненавиждам ", цитира " Медуза " Максим от Русия.

Всеруският център за проучване на публичното мнение (ВЦИОМ) твърди, че 71% от руснаците поддържат решението за осъществяване на " специфична съветска военна интервенция в Украйна ". Подобни данни дават и от Фондация " Обществено мнение " (ФОМ). Трябва да се има поради, че ВЦИОМ и ФОМ са държавни социологически служби, заради което мнозина, както и политологът Валерий Соловей, ги считат за рупор на пропагандата. Но даже и в техните данни съгласно разбора на " Медуза " има трендове, че младежите и децата са по-малко склонни да поддържат войната, а антивоенните настроения са по-силни в Москва и Санкт Петербург. От екипа на Алексей Навални оповестяват за други данни: " Виждаме бърза смяна в оценката на ролята на Русия във войната. Делът на тези, които считат Русия за агресор, се е удвоил съвсем, а на тези, които считат Русия за " миротворец ", е намалял на половина ". Според анкетите на ФБК 79% от руснаците считат, че страните би трябвало неотложно да седнат на масата за договаряния и да сложат завършек на спора.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама
Какво ще бъде, когато още повече руснаци схванат какво се е случило? Путин ще почине, режимът ще рухне, само че груповата контузия и разделянето на обществото ще преследват руснаците с генерации. Психологът Анна Край вижда това и като опция за обединяване: " Всяко мощно прекарване може да сплоти. Хората, които претърпяват това от страната на жертвите, несъмнено се събират под споделено прекарване на загуба. Сега виждаме какво приказват даже тези хора, които в никакъв случай не са говорили, като Сергей Лазарев и други известни персони, от които младите политици може би са се държали настрани. Сега всички са солидарни, че не е трябвало да има " специфична военна интервенция ". Това може да бъде миг на обединяване и сближение - както се следи в историята на Германия. Те претърпяха последствията от фашизма посредством обединяването и съдействието за възобновяване на европейските страни. И това, което Германия направи освен за възобновяване на личното си лице, само че и за опазване на мирните контракти, е което им разреши да се обединят на фона на групова контузия ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР