Никой вече не може да отрече, че Коледа се е

...
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е
Коментари Харесай

По- различните коледни подаръци

Никой към този момент не може да отхвърли, че Коледа се е трансформирал в комерсиализиран празник по целия свят. Въпреки рецесията да вземем за пример, в меката на консуматорството, Съединени американски щати, през фамозния им „ черен петък ” (официалното начало на коледното извършване на покупки, съпроводено от големи намаления) са регистрирани рекордни доходи.

Дори и у нас, където не можем да се мерим с американските мащаби, по Коледа в главата на всеки се загнездва следната мисъл „ Коледа е. Може през останалото време да се лишаваме, само че най-малко един път в годината да му отпуснем края и да се (само)зарадваме ”. Освен сумите, пръскани за новогодишната софра, една голяма част от годишния бюджет отива за подаръците, които купуваме за най- околните. Търговците подтикват това консуматорство, гъделичкайки визиите ни за разкош и обществен авторитет – най- положителното, най- скъпото, последната оригиналност или мода. И това в диапазона от марков алкохол и субпродукти, през детските играчки, та чак до технологиите. Всеки се надпреварва да ни предложи „ мечтания коледен подарък ”

И до момента в който витрините и лъскавите каталози и реклами ни шептят на всяка крачка: „ купи, купи, купи… ”, ние ще предложим някои хрумвания за по- разнообразни коледни дарове. Те няма да оставят ужасяваща дупка в бюджета, ще имат по- трайно наличие в живота ни и откакто първокласната хартия бъде изхвърлена и еуфорията остави след себе си само възприятие на празнина.

За децата.

Що се отнася до децата, при тях фактически е най- мъчно. Непреклонни в настояванията си, с горящи очички, те доста или малко са слушали през годината и чакат грандиозното идване на дядо Коледа с цялостен чувал. Какво да им подарим? Може да им внушаваме деликатно концепцията, че не всички дарове се мерят в играчки, изключително в тези, рекламирани по детските телевизионни канали. Разбира се, че без даже и непретенциозен веществен подарък не можем да минем, само че ето някои спомагателни хрумвания:

Депозитна сметка в банка – в случай че разкрием детска депозитна сметка и внасяме по дребна сума даже за всеки празничен мотив, сигурно ще спомогнем повече за бъдещето на детето, в сравнение с с някоя скъпа играчка за същата сума. Ако детето е по- малко можем да му създадем една „ грамота ”, изрисувана или украсена със стикери и други картинки, в която да написа, че то има парички в банка и тя ги пази особено за него в трезор под някое море или заровено в сандък на някой остров. Банката се подписва и подпечатва и тържествено дава обещание да пази съкровището от пирати и злодеи.

Абонамент за списание – въпреки и малцина, на вестникарския пазар към момента се намират качествени, идейни детски списания, необвързани с някой анимационен воин и без подарък в найлонче, прикован към списанието. Може да абонираме детето за някое от тях и дружно с някой по- малък подарък да му купим декемврийския брой от него, с цел да има визия какво ще го чака всеки месец в пощенската кутия. Независимо дали е за животни или за приложни занимания, детето ще е очаровано, че то ще си има персонална поща всеки месец.

За него

Обмисляйки дарове за мъжете, ние минаваме през някои емблематични подаръка, бележещи стадиите на нашата връзка. Но в случай че „ той към този момент си има всичко ” и даже сте минали стадия единствено да си кажете какво желаете, ето някои оферти:

Езиков или различен курс. Може би към този момент знаете детската фантазия на мъжа си или ползи, които той омаловажава с неуважение. Ако, да вземем за пример, постоянно е желал да скочи с парашут – информирайте се за цени и благоприятни условия. А може би танци или билет за лов на риба? Сигурно е желал да знае един език допълнително, с цел да идете най- сетне на екскурзия в Италия. Не забравяйте, че в мъжа постоянно наднича по едно малко момче, заредено с възторг и цялостно с хрумвания.

Билети…., само че не за вас двамата. Разбира се, че постоянно може да си извършите този подарък, само че може би към този момент сте. Билети за екскурзия, билети за концерт на обичаната група, да, само че не за вас двамата, а за него и приятелите му. Или просто уикенд на планина, куверт за някой бар. Той ще бъде удивен, че „ разхлабвате хомота ” и давате глътката независимост, към която от време на време са толкоз чувствителни, а пред приятелите му несъмнено ще спечелите някоя и друга точка, с което той ще е доста горделив.

За сестрата, приятелката, майката

Жените нормално знаем какво желаеме, що се отнася до подаръците, в случай че не за друго. За да зарадваме някоя близка другарка или член на фамилията, не е нужно доста.

Ваучер за козметичен салон, масаж вкъщи или друга глезотийка по неин усет. Понякога доста ни се желае или искрено имаме потребност да се поглезим, само че все не остава време или благоприятни условия. Подобен подарък сигурно ще зарадва всяка жена. А цените не са доста високи.

Професионална фотосесия. Във всяка жена дреме суетата на актриса и на колкото и години да е, тя въпреки и изчервена, ще одобри сходен подарък с екстаз. Ако разровите интернет пространството, ще откриете голям брой блогове и конгреси, в които се подвизават полупрофесионални фотографи, които не взимат доста, само че пък се стараят надалеч повече от експертите.

За цялото семейство

Познавам една двойка, която за всяка Коледа подаряват подарък на дома си, не един на различен. Електроуред, нов детайл от обзавеждането или каквато потребност се е появила вкъщи през годината. Така в течение на няколко години стегнаха и обновиха дома си. Чудесна концепция, нали?

Но в случай че държите да не вършиме веществен подарък въпреки всичко, подаяние за някоя благотворителна идея е прелестна опция да си дарите благополучие, и то освен за вас. Още повече, че около Коледа идеите се надпреварват за нашето внимание с цялостни сили. За жал, изборът е голям. Деца в домове, заболели с сложни диагнози и скъпо лекуване, остарели хора, градеж на църкви и домове за рехабилитация на жертви на принуждение. Колкото и дребна да е сумата, отново е от помощ, а удовлетворението е вашият скъп подарък.

И да не забравяме, че Коледа е фамилен, съкровен даже, празник. Скромността, уютът, спокойствието, диалозите на масата и фамилната веселба би трябвало да са акцентът в коледната нощ. А най- скъпото, което можем да си подарим един на различен, е времето, прекарано дружно.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР