Никой няма да ме убие. Не биха посмели, казва американският

...
Никой няма да ме убие. Не биха посмели, казва американският
Коментари Харесай

Коментар | Защо пак има поръчкови убийства?

" Никой няма да ме убие. Не биха посмели ", споделя американският мафиотски необут Кармине " Пурата " Галанте малко преди да го убият (с пура в уста) в Ню Йорк в края на 70-те . Вероятно по този начин си мислят всички, като се пробват да наподобяват по-значими, с цел да подсигуряват сигурността си. Алексей Петров не съумя. Убийството му тази седмица върна спомените за дългия интервал, в който доста от " героите " на прехода в България изгубиха живота си.В страните със мощна проведена престъпност поръчковите убийства са постоянно употребен инструмент за разрешаване на спорове. Така беше и в България през първите 20 години след 1989. В разнообразни интервали новините тогава започваха с устойчивото фразеология " Поредно поръчково ликвидиране ". Маскирани стрелци, снайперисти, гърмежи - целият боеприпас от благоприятни условия беше употребен от и на разнообразни хора с прякори, които се опитваха да овладеят обособени браншове от черната стопанска система, или (за благополучие относително рядко) на тези, които им пречат. Те се случваха освен в България, само че и по целия свят. Козела - митичният обобщаващ облик на поръчковия палач от романите за мутрите на Христо Калчев, удряше от Амстердам (Косьо Самоковеца), през остров Аруба (Поли Пантев) до ЮАР (Къро). Понякога Козела идваше като почтен минувач или моторист, а различен път - облечен като поп или служител на реда. В един миг обаче всичко това спря.

" Никой няма да ме убие. Не биха посмели ", споделя американският мафиотски необут Кармине " Пурата " Галанте малко преди да го убият (с пура в уста) в Ню Йорк в края на 70-те . Вероятно по този начин си мислят всички, като се пробват да наподобяват по-значими, с цел да подсигуряват сигурността си. Алексей Петров не съумя. Убийството му тази седмица върна спомените за дългия интервал, в който доста от " героите " на прехода в България изгубиха живота си.

В страните със мощна проведена престъпност поръчковите убийства са постоянно употребен инструмент за разрешаване на спорове. Така беше и в България през първите 20 години след 1989. В разнообразни интервали новините тогава започваха с устойчивото фразеология " Поредно поръчково ликвидиране ". Маскирани стрелци, снайперисти, гърмежи - целият боеприпас от благоприятни условия беше употребен от и на разнообразни хора с прякори, които се опитваха да овладеят обособени браншове от черната стопанска система, или (за благополучие относително рядко) на тези, които им пречат. Те се случваха освен в България, само че и по целия свят. Козела - митичният обобщаващ облик на поръчковия палач от романите за мутрите на Христо Калчев, удряше от Амстердам (Косьо Самоковеца), през остров Аруба (Поли Пантев) до ЮАР (Къро). Понякога Козела идваше като почтен минувач или моторист, а различен път - облечен като поп или служител на реда. В един миг обаче всичко това спря.

По разнообразни сметки след 1989 година в България са осъществени малко над 150 високопрофилни поръчкови убийства, голямата част от тях до 2012 година Пикът на поръчковите убийства беше стигнат по времето, когато Бойко Борисов беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Тогава убийствата в ъндърграунда доближиха 80. Повечето от тях бяха междинна ръка непокорни бандити, само че имаше и едри риби като сикаджиите Димата Руснака и Бай Миле и висаджията Георги Илиев.

Още в края на престоя му във вътрешното министерство и най-много откакто той стана министър-председател, поръчковите убийства престанаха да се случват.
Реклама
Едно от вероятните пояснения за това е, че се е появил нов съдия в разногласията, който да намира баланс сред другите престъпни ползи, преди да се е натрупало рисково напрежение. Много от по-големите незаконни " престижи " получиха по някакво парче от корупционната баница, тъй че да не вършат нелепости. Тези, които не бяха съгласни с новия съдия, към този момент не са в играта.

Разбира се, допустимо е и друго пояснение - не да се е появил " престиж на всички престижи ", а Бойко Борисов и Цветан Цветанов да са се справили с проведената престъпност, тъй като са доста умели политици, което е по-малко евентуалната догадка.

Сега обаче наподобява, че поръчковите убийства още веднъж се завръщат - първо това на Къро в ЮАР, а тази седмица и на Алексей Петров. Причините за това може да са както в някаква промяна на незаконния пазар, по този начин и в неналичието на съдия, който да позволява споровете, преди да се е стигнало до принуждение.. Не пропускайте и друга крайдунавска история, която също е слънчева, въпреки и в метафоричен смисъл - за фамилната русенска компания, която създава детски играчки и облекла от висок клас. А в случай че инцидентно това не ви е задоволително, с цел да промените настроението и мислите за пътешестване - имайте поради Кефалония , Гърция ().
Свързани публикации Подкаст: Алексей Петров от първо лице 18 август 2023, 11:18 Операция " Мръсни ръце " 18 август 2023, 07:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР