Никой не си направи труда да направи анализ и да

...
Никой не си направи труда да направи анализ и да
Коментари Харесай

Критика - никой не готви стратегия за 9-10 опасни пътища в България

Никой не си направи труда да направи разбор и да изготви тактика. Терористите приготвят атентат с години и умират двама-трима-петима души, а тук, за дни, починаха 11 души , възмути се ръководителят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов.
Има 9 или 10 пътища, които са с емблема " рискови " и никой не прави тактика по този въпрос , посочи специалистът. На " Витиня " има от една седмица мъгла – никой не алармира на никое място за това, даде образец той. Да сложат по 2 автомобила на тези 9-10 пътища, ще има резултат, убеден е Йонко Иванов.
Иванов уточни пред Нова телевизия, че в тази ситуация с злополуката при село Микре сред микробус и камион е имало изпреварване от страна на водача на микробуса. Той не се съгласи и с предлагането на транспортния министър да се поставят наложително колани и в рейс – тъй като не всички рейсове имат колани. От АПИ обаче споделиха, че се разисква транспортни средства, които не са със стандарт ЕВРО 5 или ЕВРО 6, да не реализират обществен превоз.
Пътят в Ловешко, където станаха злополуките в последните три дни, е поддържан – дадени са половин милион лв.. Явно приказваме за сектор, където се кара безразсъдно от някои водачи , включи се в диалога и членът на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. Може би, защото има сектор с доста завои и се стига до права права, някои водачи потеглят да наваксват време. Въпрос на образование е наподобява, посочи Глосов.
Като мярка срещу войната на пътищата, членът на УС на АПИ съобщи, че при Кресна е поставена " алена, шумяща лента ", която да изостри вниманието на водачите. Освен това има и концепция при дръзки нарушавания, провинилите се водачи да бъдат водени непосредствено в полицейския сектор за бърза глоба. Иванов предложи отговорните " да чистят мантинелите ".
Относно " Витиня ", Глосов сподели, че има потребност от поправки и водачите би трябвало да се преценяват и с това. При дълъг път, на който има доста товарни коли, не устоят нерви и се потегля на изпреварване - би трябвало да се плануват места за изпреварване по такива пътища, сподели в отговор Иванов, който благодари, че към този момент по Автомагистрала " Хемус " има поправяне " виадукт по виадукт ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР