Никой не е водил разговори с България и страната ни

...
Никой не е водил разговори с България и страната ни
Коментари Харесай

Лойд Остин вече е у нас, няма разговори за изпращане на системи С-300 в Украйна

Никой не е водил диалози с България и страната ни няма да изпраща ракети на Украйна. Това разгласи министър председателят Кирил Петков в деня, в който на посещаване у нас дойде американският министър на защитата Лойд Остин. Държавният департамент и международни медии оповестиха, че Вашингтон работи с сътрудници от НАТО да бъдат изпратени Противовъздушна отбрана системи руски вид за Украйна. Президентът Румен Радев разяснява, че това би било замесване на България във войната и който вземе такова решение, би трябвало да изясни рисковете пред обществеността.

В ранния следобяд американският министър на защитата Лойд Остин кацна в авиобаза " Безмер ". Остин беше посрещнат от българския министър на защитата Драгомир Заков и посланика на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа.

Сред вероятните тематики за диалози, съгласно международни медии, е възможна военна поддръжка от България за Украйна, в това число със системи С-300. Премиерът Кирил Петков разяснява, че никой не води диалози със София да даде оръжия на Киев.

Никакво - нито Противовъздушна отбрана, нито някакви специфични ракети - всичките тия неща, които ги чета от заран до вечер по фейсбук - са безусловно подправени вести, пробват се да насаждат боязън в хората. България няма да върви във военни дейности с Украйна, само че ще я поддържа мощно във всичките неща, които можем да създадем, както сме го правили до момента.

Евентуално решение за военна поддръжка за Украйна би минало през Парламента и не би било персонално на премиера, изясни Петков.

Това, което България прави сега, е това, което ще продължава да прави. Пълна поддръжка на Украйна, филантропична помощ ще изпращаме засилена, лекарства, посрещане на украинските бежанци, майки с деца оптимално доста, и тук е доста значимо - работене, съгласуване по Източния фланг с НАТО, както заявих преди няколко дни, ние не сме в НАТО, ние сме НАТО.

Финансовият министър Асен Василев също удостовери, че на този стадий никой не е желал от България военна помощ за Украйна.

Какви оръжия? Държавата не може да даде един гвоздей без автограф на МФ. В МФ не е постъпвало под никаква форма никакво искане за каквито и да било оръжия.

Президентът и висш главнокомандващ Румен Радев съобщи, че би трябвало да бъдем солидарни с украинския народ.

Но който вземе решение за даване на въоръжение и по този метод замесване на България във войната, би трябвало да може да се изправи пред обществото и да изясни какъв е рискът, тъй като цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците.

Според президента, би трябвало да запазим способността да охраняваме стратегическата си инфраструктура като АЕЦ " Козлодуй " да вземем за пример.

Виждате, че към този момент на територията на прилежащи страни падат дронове със заряди в тях. Ние не би трябвало да позволяваме това да се случи над територията на нашата страна.

Въпросът за възможна военна поддръжка за Украйна, обаче, раздели партиите в ръководещата коалиция.

Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим. Смятаме, че това е директно замесване на България във войната, съобщи Корнелия Нинова, вицепремиер и водач на Българска социалистическа партия.

България има директен и насъщ интерес Украйна да успее да се отбрани. Ние ще подкрепим в това число изпращане на оръжие, съобщи Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".

Държавният департамент към този момент удостовери, че Вашингтон работи със съдружниците за обезпечаване на Противовъздушна отбрана системи за Украйна.

Словакия, където беше Лойд Остин, преди да пристигна в България, към този момент изрази подготвеност да даде своите системи С-300 на Украйна, в случай че получи американски " Пейтриът ", с които да ги замести.

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести, че изнасянето на руски оръжия от която и да било страна към Украйна би било нелегално.

Сертификатът за приложимост от краен консуматор, какъвто тези контракти съдържат, не им разрешава да изпращат такива оръжия където и да е без наше единодушие. Това е правно обвързване.

Лавров подсети, че всеки един ескорт, пренасящ въоръжения за Украйна, ще бъде законна цел за съветската войска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР