Николай ВасилевТероризмът няма оправдание! Масовото убийство на невинни мъже, жени

...
Николай ВасилевТероризмът няма оправдание! Масовото убийство на невинни мъже, жени
Коментари Харесай

Владимир Путин е най-щастлив от започналата кървава баня в Израел

Николай Василев

Тероризмът няма опрощение! Масовото ликвидиране на почтени мъже, дами и деца е закононарушение против човечеството. Атаката на Хамас против Израел право бе жигосана от цялата интернационална общественост.
Но.... (знаем, че всичко казана преди " само че " постоянно няма значение), някогашният министър председател на Израел Ехуд Олмерт видя слона в стаята. Политика-та на Нетаняху за намиране на решение на Арабско - израелския спор, посредством игнорира-не на палестинския проблем, докара до

застрашителен неуспех

Точно преди Саудитска Арабия да откри дипломатически връзки с Израел, Хамас из-върши нападението и макар чудовищната свирепост, нито една арабска страна не го осъди по безапелационен и категоричен метод.
Нападението бе осъществено по време на светия еврейски празник Йом Кипур, тъкмо 50 години след също толкоз изненадващото нахлуване осъществено от Египет на Ануар Садат и Сирия на Хафез Асад. Тогава египетската войска извърши важен пробив в израелските линии и въпреки че, с доста жертви и голяма помощ Израел съумя да отблъсне нападението, Египет реализира своя-та съществена цел. Израел се съгласи на съществени мирни договаряния и откакто Кайро се еманципира от Москва, Египет си върна целия Синайс-ки полуостров. Сирия имаше шансове да си върне съвсем задачите Голански възвишения, само че пропусна тази историческа опция.
Лидерите на Хамас несъмнено имат вяра, че единственият метод да решат " Палестинския въпрос " е

унищожаването на Израел

Много умерени палестинци и доброжелатели от целия свят, в това число от Израел, се надяват на намиране на спокойно решение по формулата препоръчана от Организация на обединените нации ще през 1949 година, а точно посредством основаването на две страни - една еврейска и една арабска.

Не знаем дали в миналото е имало действителен късмет за това, само че след тази офанзива, възможностите за сходно решение внезапно понижават. Защото не наподобява евентуално палестинците да получат една дребна част от земята, която смятат за своя и да заживеят в мир и съгласие с Израел. Ехуд Олмер и предшественикът му, Ехуд Барак положи-ха значими старания в тази тенденция и предложиха не малко отстъпки, само че не получиха задоволителни гаранции от палестинска страна, които да убедят израелското общество, че мирът е вероятен. А когато Израел едностранно се изтегли от Ивицата Газа, Хамас взе властта там по изцяло либерален метод. Управляващите Палестинската автономност на Западния бряг знаят, че в случай че проведат свободни избори, Хамас евентуално ще вземе властта и там!

От събота Израел е във война с Хамас, а има заплаха да се окаже и в пълномащабна война и с Хизбула в Ливан. Възможно е да избухнат вълнения на Западния бряг.
Не знаем по какъв начин ще приключи тази война. Подобно на първата война на Йом Кипур, арабите в началото демонстрират ненадейно добра съгласуваност и военни умения. Те надали ще са задоволителни да победят израелските сили, само че Хамас има прикрит коз в ръкава си. Ако за Израел всяка жертва е свидна, то за водачите на Хамас важи тъкмо противоположното. Колкото повече палестинци станат жертва, толкоз по-вероятно е поддръжката за Израел в Съединени американски щати и в другите демократични страни да бъде разколебана.
За да победи, Израел би трябвало да реализира мълниеносна военна победа, последвана от задоволително за множеството палестинци политическо решение.
Шансовете за това не са огромни. Опозицията в Израел предложи основаване на краткотрайна голя-ма коалиция, само че без крайните националисти). Ако това се случи, възможностите за реализиране на неотдавнашен мир ще се усилят... Но в случай че крайните националисти, някои от които виждат като само решение цялостното

етническо пречистване на палестинците

Ако те останат в кабинета, обстановката в Близкия изток ще се утежни доста.
Най-щастлив от почналата кървава баня е Владимир Путин. Фокусът на внимание на За-пада може да се отклони от Украйна в Израел! Не ми се мисли, какво ще се случи, в случай че и Си Зипин реши, че в този момент е моментът да нападне Тайван.

Бившият австралийски министър председател Кевин Ръд предизвести, че 20-те години на 21 век ще са времето на големи опасности за международния мир. Само единството и мъдростта на демократичния свят може да предпазят човечеството от надвисналата злополука.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР