Николай Василев: Увеличените пенсии се плащат с дългове за държавата.

...
Николай Василев: Увеличените пенсии се плащат с дългове за държавата.
Коментари Харесай

Николай Василев: Увеличените пенсии се плащат с дългове за държавата


Николай Василев: Увеличените пенсии се заплащат с задължения за страната. Финансовото състояние на България беше положително до лятото на 2021 година и оттогава се пуснахме по пързалката.
Това което ни избави беше високото
състояние от което тръгнахме “. Това съобщи някогашният министър на стопанската система и финансист Николай Василев пред bTV във връзка рецесиите и високата инфлация у нас.

Василев е безапелационен, че виновността е на хората, които ни управляваха последната година и половина. „ Управляваха ни хора, които смятаха, че колкото по-големи дефицити има, толкоз по-добре. Лихвите стават високи.
На хората 200 милиона лв. може да
им звучат огромна сума, само че това са разноските на страната за едвам няколко часа “, съобщи още финансистът.

Николай Василев напомни, че през 2021 година нямаше война, естествени бедствия или други катаклизми. Без рецесии два пъти се прави бюджет и виновността за настоящето положение е напълно на хората, които ни управляваха.

Василев изрази удовлетворение, че в случай че първоначално се е чувствал самичък за предизвестията, в този момент на същото мнение са служебният министър председател Гълъб Донев, Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, която приказва за дисциплинираност, даже и Любомир Дацов, съгласно който
предходната година е трябвало да имаме 4% остатък.
„ Никога в историята не мога да намеря образец по кое време страната с доста харчене и задължения е забогатяла. Има доста образци за противоположното и следствията са пагубни. По време на войната България не е била застрашена, в противен случай даже имаме повече доходи, това са единствено оправдания. Нямаше потребност през тези години да имаме бюджетни дефицити “, безапелационен е Василев

„ По отношение на пенсиите всички желаеме да има нарастване, това обаче се прави когато има стопански напредък, а в този момент високите пенсиите се заплащат от задължения, които ще заплащат нашите деца “, съобщи още Василев и акцентира, че
сега пенсиите се покриват единствено с задължения.
Той е на мнение, че служебното държавно управление е постъпило вярно, като не е внесло бюджет, тъй като непрекъснато има нови избори и всички се надпреварват на кого да дадат милиардите. “2021 година 6-7 партии в Народното събрание в групово лудост раздадоха колосални суми и генерираха недостиг “, напомни финансистът.

„ За мен най-важния въпрос е какъв брой харчи страната и не е било даже и при най-левите държавни управления.
В момента сме в режим на ултрапопулизъм.
От 2005 споделям че България неотложно трябваше да влезе в еврозоната при влизането си в Европейски Съюз, щяхме да сме по-богата страна. Българска социалистическа партия преди 2005 година бяха срещу подписването за влизане на Европейски Съюз, само че в този момент не съм забелязал да желаят да излезем. С еврозоната ще е същото и, в случай че влезем ще не помнят за този въпрос. България от дълго време е подготвена да влезе “, добави Василев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР