Николай Стефанов от Горна Оряховица е автора на най-малкото оригами

...
Николай Стефанов от Горна Оряховица е автора на най-малкото оригами
Коментари Харесай

Как се сгъва минатюрно оригами като за рекорд на Гинес?

Николай Стефанов от Горна Оряховица е създателя на най-малкото оригами жеравче в света. Зад това достижение на 29 годишния икономист стоят 10 години твърдоглав труд и над две хиляди сътворени жерава.

Казва, че това изкуство позволява до себе си смирени, одухотворени и доста търпеливи хора с тънки пръсти. С оригами е обвързвана е неговата огромна фантазия.

" Голямата ми фантазия е да подобря международния връх на Гинес и да оставя името си в историята. Сегашния връх е изработен от японец, който в продължение на 50 години усъвършенства личния си връх и се състезава самичък със себе си. Казва се Наето Акира и върха, който е сложил, е нула цяло и един мм, което е една десета от милиметъра или 10 микрона, като за неговата изработка е употребявал игла и микроскоп, толкоз е дребно и толкава мъчно се борави с хартийката ", сподели майсторът на оригами Николай Стефанов.

Уменията на Николай прави оценка и майстора часовникар и фен на всичко красиво, дребно и изтънчено Данаил Нешев.

" Изумен съм, че демонстрира такова самообладание, такова предпочитание да сътвори толкоз дребна хубост, съвсем единствено с лупа може да е види и го приветствам и му поисквам да сбъдне фантазията си, която е трансформирал в цел да остави името си в историята. Каквото гледа човек, това си и става. Просто преклонявам му се пред търпението, което има да извая такава хубост във тънък подробност ", сподели часовникарят Данаил Нешев.

Оригами се трансформира и в специалност за младия мъж, който е почнал да майстори и истински оригами портфейли, с които се пробва да търси фенове на японското изтънчено изкуство и у нас.

Автор: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР