НИКОЛАЙ СПАСОВ ТРУД, ПЛОВДИВ Момиченце на 10 години бе блъснато

...
НИКОЛАЙ СПАСОВ ТРУД, ПЛОВДИВ Момиченце на 10 години бе блъснато
Коментари Харесай

Джип уби момиченце, роднини пребиха шофьора

НИКОЛАЙ СПАСОВ
ТРУД, ПЛОВДИВ

Момиченце на 10 години бе блъснато и убито от джип в ромската махала на пловдивското село Първенец. Роднини и близки на детето нападнаха и биха 56-годишния водач. След интервенция на полицията той е отърван и откаран в болница със спукана глава. Когато му оказали здравна помощ, бил пратен в ареста за 24 часа.

Поредната тежка злополука със починало дете стана през вчерашния ден към 7,50 ч. По това време петокласничката Ангелинка отивала на учебно заведение, водена за ръка от майка си Иванка. Двете крачели в профил на пътя, защото на улицата към ромските къщи няма тротоар. Застигнал ги тежкият джип “Санг Йонг ” и помел детето. 31-годишната майка била леко ранена, само че припаднала от шока, виждайки мъртвото си дете и била откарана в болница от екип на Спешна помощ.

“Толкова мощен беше ударът, че го чух у дома. Излязох и видях Иванка с кръв по главата, а детето – под гумите на колата. Държеше детенцето в ръцете си и викаше за помощ. Ангелинка си умря в ръцете на майка й ”, описа потресена съседка. Бащата Георги описа, че му споделили комшии и дотичал  на мястото на злополуката. Жена му към този момент е била откарана, а момиченцето лежало на асфалта, само че не го пускали да се приближи. “Този джип е карал с гневна скорост, когато е връхлетял Иванка и дребната. Повече от 30 минути е нямало кола за спешна помощ. Искам си детето, желая да си видя дамата ”, плачеше Георги. Той се опита да пробие полицейския кордон, когато дойде кола на Съдебна медицина, с цел да вземе тялото на детето.

Георги работи на частни обекти и по градините, а Иванка е стопанка. Имат още едно по-малко момиченце, което майката по-късно е трябвало да заведе на детска градина. Роми описаха, че на улицата има знак за ограничаване на  скорост до 30 км/ч, а водачът на име Димитър от прилежащото село Брестовица е карал с 80-90 км/ч.

“Искаме кръв за кръв. Ако не е в пандиза, знаем къде живее и ще търсим отплата. Такова хубаво дете да убие ”, крещяха поданици на махалата. Те настояват, че същият водач е предизвиквал и друга злополука, само че се отървал от закона, тъй като синът му е служител на реда. Запознати обаче обясниха, че става дума за злополука отпреди година, когато Димитър блъснал колата на 21-годишно момиче пред магазина в село Първенец, само че нямало потърпевши.

Три патрулни коли на полицията и два микробуса на Специализираните полицейски сили останаха до следобяд, до момента в който се успокоят пристрастеностите в селото. Полицаите са открили един от участниците в побоя над водача, само че търсеха и останалите родственици, взели участие в саморазправата. От прокуратура в Пловдив оповестиха, че са образували две каузи. Едното се следи в Окръжна прокуратура и е за злополуката с убитото дете, а другото от Районна  – за побоя над Димитър.

Жители на Първенец настояват, че от години се оплакват в общината и полицията, че водачи карат като луди по улиците, без да имат боязън от знаците и санкциите.

В разградското село Осенец – кола блъсна старци на тротоар

84-годишен мъж и 80-годишната му брачна половинка били блъснати от кола, която се качила на тротоара и ги помела. Двамата са в болничното заведение в Разград, като животът на дамата е в заплаха.

Произшествието станало в разградското село Осенец. Старците Т.К. и жена му П.К. вървели из селото, когато ненадейно ги блъснал джип “Нисан ”, ръководен от 51-годишния Ю.А. от Шумен. Старецът получил фрактура на лявата ръка, а жена му – контузия в коремната област. Катаджии не изключват лидерът на джипа да е получил неочакван здравословен проблем и това да е причина за злополуката.

На пешеходна пътека в Хасково – лидер удари баба и внуче и избяга

Шофьор блъсна жена на 64 години и 8-годишния й внук на пешеходна пътека в Хасково и избяга. Пострадалите са с контузии  и болки в краката, само че нямат счупвания и са освободени за домашно лекуване, споделиха лекари от локалната болница.

Катастрофата станала във вторник към 17,15 ч на зебрата на бул. “Съединение ” при улица “Булаир ”. Лек автомобил “Дайхацу ”, ръководен от 61-годишен мъж, при завой наляво лишил преимуществото на бабата и внучето, блъснал ги и ги повалил на земята. Водачът усетил какво е сторил, само че нито спрял нито се обадил на тел. 112, а отпрашил от мястото на случая. Час по-късно служителите на реда го спипали  и му написали акт.

Същата вечер на пешеходна пътека на бул. ”Втори юни ” във Враца 45-годишна жена е била ударено от джип “Рекстон ” и откарана в болница със подозрения за фрактури. Шофьорът – 65-годишен англичанин със статут на дълготрайно пребиваващ в България, останал на място и изчакал екипите на полицията и Спешна помощ. Пробата му за алкохол била негативна.

Пред общината във Велико Търново – началник на заведение опустоши момиче на “зебра ”

Собственик на заведение на Самоводската чаршия във Велико Търново е блъснал момиче, което пресичало на пешеходна пътека в центъра на града.

Инцидентът е станал към 19 часа във вторник на “зебра ” покрай постройката на общината. Бизнесменът Тодор Дексоков, карал джипа си “Тойота ” и връхлетял върху пешеходката. При мощния удар, момичето изхвръкнало на разстояние от към 20 метра пред очите на шокирани очевидци.

Пострадалата Елин Курдова неотложно била откарана във великотърновската болница. При медицинския обзор било открито, че момичето е оживяло като по знамение единствено с натъртвания и охлузни рани. На дясното бедро, откъдето е пристигнал удара, нямало фрактура. Белият дроб също бил проучен с рентген, само че липсвали пострадвания. Девойката била пусната да се прибере в къщи към 20,50 часа.

От началото на тази година по отношение на 2016 година
7 пъти повече убити на пешеходна пътека

Седем пъти повече хора са убити при произшествия на пешеходна пътека от началото на тази година по отношение на 2016 година, научи „ Труд ” от специалисти по пътна сигурност.
Убитите на „ зебра ” са 29 души, до момента в който предходната година са били единствено 4. Специалистите считат, че повода е все по-лошата полицейска работа.

Допреди 4-5 години патрули на КАТ и „ Охранителна полиция ” наложително са имали повече наряди край учебни заведения, детски градини, или тук-там, където постоянно се нарушава преимуществото на пешеходците. Тази процедура е зарязана след „ повдигането ” на пешеходните пътеки и монтирането на камери за наблюдаване. Направен е и изводът, че от ден на ден водачи дават път на минувачите, по тази причина нямало потребност униформените да дежурят край „ зебрите ”.

Липсата на надзор и възприятието за безотговорност въздейства освен на водачите. Статистиката от 2013 и 2014 година сочи, че тогава са били глобявани по 5000-6000 пешеходци годишно, до момента в който сега са 60-70. Драстично по-малко са и глобите на велосипедистите или мотористите, които правят нарушавания, без да си дават сметка, че в случай че стане злополука, животът им е в заплаха.

Трима министри
Мерки против жертвите на пътя по празниците


20 души са починали, а 230 са били ранени по празниците Коледа и Нова година през 2016 година Това заяви през вчерашния ден вътрешният министър Валентин Радев. Амбицията тази година е да бъдат избегнати тежките произшествия и по тази причина се вземат спомагателни ограничения, оповестиха Радев и сътрудниците му Ивайло Московски и Николай Нанков.
Министерство на вътрешните работи ще се следи за превишена скорост, пияни водачи и опиати, както и за водачи без книжки. Всички камиони над 12 тона ще бъдат обект на специфичен надзор от смесени патрули на КАТ и някогашната ДАИ.
Московски сподели, че ще се ревизират и рейсове, а мобилни екипи ще дебнат по най-рисковите точки. Той прикани и да се внимава при прекосяване на жп прелезите, защото единствено във вторник е имало два случая с автомобила, навлезли при спуснати бариери пред локомотивите. Нанков разгласи, че до 21 декември стопират всички поправки по пътищата, а над 3000 снегорина ще бъдат в подготвеност да чистят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР