Николай Коев е експерт по заведенията и забавленията. Интересува се

...
Николай Коев е експерт по заведенията и забавленията. Интересува се
Коментари Харесай

Кулинарна разходка из София с дегустатора Николай Коев

Николай Коев е специалист по заведенията и заниманията. Интересува се от  светлата страна на живота и хората, които желаят да създадат света по-добро място. Мисията му, както самичък показа за " Момичетата от града ", е да ни помогне да открием забавни заведения и места, където не просто да си изкараме добре, да се насладим същински на храната  и да се порадваме на живота.  Опитът и усещанията си споделя в Очилатите дегустатори, уредник е на Кулинарни театри на 5-те сетива, както и на  фестивала Sofia Restaurant Week. Какво вижда в кухните на заведенията за хранене, до които в качеството му  на дегустатор в никакъв случай не му отхвърлят достъп, и значимо ли е персонално да познаваш готвача той показа за Момичетата от града. 

Нека се опитаме да създадем кулинарна разходка из София дружно! 

Сладко и солено, на ъгъла на " Витошка " и " Патриарх Евтимий ", е топ закуската в центъра към НДК. Много типове яйца, пържени филийки, мекички и други вкусотии, които наподобяват чудесно можеш да опиташ рано заран с доста положително еспресо. Не знам в какъв брой отварят, само че аз съм влизал в 8 и нещо, и обслужването е приветливо. От рано работят и Cofee Fellows - на " Витоша ". Там има приятни бейгъли, кроасани и други неща за ядене. Кафетата са два типа – за еспресо и за американо, а хората, които те обслужват са постоянно на равнище.

В региона на Докторската градина има много капанчета, само че сега ми идва на разум Cakey Bakey. Те отварят в 8 и можеш и да закусиш. Еспресото им е прелестно също.

Спешълти кафетата нормално отварят малко по-късно – към 9.00 -10.00, само че пък там гъделите за кофи-феновете са огромни, за разлика от яденето, което се изчерпва с дребни сладки и домашни бонбони. Кафетата предлагани там нормално са ярко изпечени и с натоварен усет и мирис. Правят ги опитни баристи благодарение на висок клас кафе машини. Ако видиш марката La Marzocco - знай, че  ситуацията е " съществено ".  От тези места ще стартира с пионера в сектора -  Chucky’s и ще добавя  Local 38, Dabov Coffee, Urban Embassy и Bug Coffee на Асен Златаров.
    View this post on Instagram           
A post shared by Dabov Specialty Coffee (@dabov.coffee.bg)

Какво предлагаш за обедната отмора?

Ресторант Лампата на " Неофит Рилски " e обичаната ми обедна дестинация. Новата Osteria Tartufo  на „ Ангел Кънчев ” – също. Трюфеловата паста там я подготвят удивително добре, а всяка седмица има тематични обедни готвени оферти от друг район на Италия. 

Горещо предлагам и Кратуните до Съдебната палата, там фамилията Ники и Поли ще се погрижат да се почувстваш сносно заситен. Ники готви, Поли сервира. Самостоятелно по-добре не отивай - или, ще се наложи да си вземеш част от храната за у дома. 

И още - Cactus, Mezza Grill, Plate. В Ам-Гъл ресторант барбекю отношението цена/качество е извънредно. За обяд е значимо храната с изключение на да е вкусна и да е бюджетна, по този начин да се каже. Това е огромно предизвикателство.
    View this post on Instagram           
A post shared by Plate (@platerestaurants)

А кои са обичаните ти места за вечеря?

На вечеря към този момент се върви, в случай че имаш по-специален мотив! Харесва ми в  заради творчеството на Севда Димитрова. Нейното ДНК се усеща във всеки подробност от ресторанта.

Petrus - Петър Янков е очевидно повече от добър готвач, с цел да е толкоз сполучлив. Комфорт фуда там е на високо равнище. UNICA - прелестен нов план от основателите на ресторант Космос с италианска тема.  

Времето е единствената валута, настояща постоянно в живота ни. Казват, че хубавите неща стават постепенно. Защото си...
Posted by UNICA on Tuesday, 4 April 2023
От азиатските заведения за хранене мога да препоръчам Moshi Moshi. Там равнището е обичайно високо и с изключение на суши оферират и друга забавна японска храна, а където взе участие началник Георги Янев, знайте, че кухнята е впечатляваща! 

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Moshi Moshi (@moshimoshisofia)

Гръцките класики в Yamas също не са за изпускане, изключително в тяхната луксозна лятна градина.

От петзвездните заведения за хранене в хотели, за момента най-вече ми подхожда прекарването и кухнята в Mediterra на хотел Grand Millenium Sofia.

Нека приключим обиколката и с предложение за класни места за финално пиво, коктейл или чаша положително вино.

За край бих предложил да се издигнеш “над нещата ” с някой Roof-top бар. Действа доста релаксиращо да погледнеш от високо светлините на града с чаша хубаво пиво в ръка и добра компания. Сещам се за три готини места: на покрива на Grand Hotel Millennium Sofia;  на паметника Левски и Roof-top бара над Kitchen59, против кулинарната академия HRC на " Цар Борис III ".

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР