Николай Георгиев-Шмайзера издъхна в първите минути на 2024-а Последният оцелял

...
Николай Георгиев-Шмайзера издъхна в първите минути на 2024-а Последният оцелял
Коментари Харесай

Последният партизанин умря на 102 години

Николай Георгиев-Шмайзера издъхна в първите минути на 2024-а

Последният оживял партизанин в България издъхна в първия ден на новата 2024 година. Полковник Николай Георгиев-Шмайзера, роден през далечната 1922 година, е умрял в първите часове на 1 януари, заяви Евгений Белев. На 25 ноември 2023-а той означи достолепните 101 години и прекрачи в 102-ата си.

Николай Георгиев беше единственият останал жив български партизанин, участник в антифашистката битка и във Втората международна война.

В Ямболския партизански отряд е посрещнат като " Радецки " и незабавно е кръстен Шмайзера. Датата на " покръстването " е 15 юли 1944 година С това име е доброволец в Първа гвардейска тайфа на Сливенския полк в Отечествената война. Офицерства близо 25 години. Шмайзера бе и най-дългогодишния член на БКП/БСП - той членуваше цели 81 години в партията, до последно. Не пропускаше ден, без да отвори обичания си вестник " Дума ".

Шмайзера е роден на 25 ноември 1922 година Казва, че родното му място е с. Тенево, Ямболско. Само че тогава и до 1934 година то е с. Фъндъклий, след това става с. Тервел и от 1950 година взима името на партизанина Кольо Тенев (Равашолата). " Голямо, хубаво село, на 20 км от Ямбол, населено място с учебно заведение, читалище, където приключих главното си обучение и живях до 15-годишен ", разказваше приживе партизанина. После става обущарски служащ в Ямбол, приключва занаятчийско вечерно учебно заведение, а гимназия - като частен възпитаник. За към година и половина се завръща в Тенево. А от началото на септември 1942 година е боец в 29-и пехотен Ямболски полк. Близо две години служи и обмисля решението си да се причисли към партизанските отряди.

От Отечествената война Шмайзера се завръща като джентълмен на Орден за смелост за боевете при Драва. И отново се захваща с обущарския поминък. Но към този момент е и инструктор на Околийския комитет на партията в Ямбол. Става и кмет на родното си село. Докато в средата на 1947 година е включен в група особено подбрани младежи за образование като танкисти в новата комунистическа войска. Шмайзера е включен във втория следващ випуск на Народното военно учебно заведение " Васил Левски " в София. През 1952-1957 година приключва цялостния курс на Техническата военна академия.

Николай Георгиев приключва армейския си път на 25 ноември 1967 година, на 45-годишна възраст. От тогава до през днешния ден беше пенсионер.

Поклонението е през днешния ден, 5 януари, от 15,30 ч.  в църквата на Централните софийски гробища.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР