Никола Цолов се класира на 15-та позиция в основната надпревара

...
Никола Цолов се класира на 15-та позиция в основната надпревара
Коментари Харесай

Никола Цолов финишира 15-ти във втория старт в Бахрейн

Никола Цолов се класира на 15-та позиция в главната конкуренция от първия спортен уикенд във Формула 3 за 2023 година на пистата „ Сахир “ в Бахрейн. Българинът пресече финала на 12-то място, само че поради наказване от 5 секунди загуби три позиции.

Санкцията бе дадена на Българския лъв поради контакт с водача на Кампос Кристиан Менсъл в първия завой в десетата обиколка. Цолов опитва прекомерно оптимистична офанзива против австралийския играч в битката за 14-та позиция при рестарта след ранния интервал с кола за сигурност, само че спря доста късно и се удари в Менсъл.

След този контакт и двамата продължиха, само че стюардите напълнно предстоящо дадоха наказване на българина. Освен наказването след този случай Цолов получи и щета в своята система DRS, която той не употребява до края на дистанцията от 22 обиколки.

Това затрудни неговия напредък през колоната, само че той въпреки всичко съумя да завоюва още три позиции преди края на надпреварата. Заради наказването обаче този прогрес на българина бе премахнат. 

Самата конкуренция беше извоювана от Габриел Бортолето (Трайдънт), който приключи втори, само че Габриеле Мини (Хайтек), който финишира първи също като Цолов имаше наказване от 5 секунди. Италианецът, който потегли от полпозишъна, получи своята глоба поради нарушаване на стартовата процедура.

След глобата си Мини бе класиран на осмото място, като тази огромна загуба на позиции се дължеше и на обстоятелството, че конкуренцията приключи зад колата за сигурност, която бе изкарана при започване на последния тур поради случая на Томи Смит (Ван Амерфоорт) в първия завой. Наказанието на Мини разреши на Оливър Гьоте (Трайдънт) и Дино Беганович (Према) да се качат на подиума.

В генералното класиране водач след първия от 10 кръга за сезона с 26 точки е днешният победител Бортолето, втори с 23 пункта е Гьоте, а топ 3 с 22 точки добавя Беганович. Никола Цолов е 18-ти с 0 точки и най-хубаво класиране от 15-то място.

Следващият кръг във Формула 3 за 2023 година ще бъде на пистата „ Албърт парк “ в Австралия, а двете надпревари ще бъдат на 1 и 2 април рано сутринта българско време. Тренировката и квалификацията пред тях ще бъдат в последния ден на месец март. За Формула 3 това ще е първа аудиенция в Мелбърн.
   
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР