Никога вече правителство срещу България“ е заветът на СДС-Варна от

...
Никога вече правителство срещу България“ е заветът на СДС-Варна от
Коментари Харесай

СДС-Варна отбеляза 27-годишнина от славните времена на 4 февруари

„ Никога към този момент държавно управление против България “ е заветът на СДС-Варна от трагичните събития през зимата на 1997 година
27 години след паметните събития от 4 февруари 1997 година варненските седесари по традиция се събраха ред паметния знак край Варна, с цел да си спомнят февруарските събития.

На 4 февруари 1997 година националното неодобрение изхвърли Българска социалистическа партия от властта, която с ръководството си докара България до чудовищна инфлация.



Днес край признака на тези събития „ сините “ още веднъж издигнаха знамената на Съюз на демократичните сили. Народният представител от СДС-Варна доцент доктор Медиха Хамза, регионалният ръководител на Съюз на демократичните сили Коста Владимиров, ръководителят на МСДС-Варна Георги Спасов, секретарите на регионалната и градските структури на СДС-Варна – Юрий Колев и Веселин Василев, ръководители на районните структури и деятели на партията си припомниха случилото се на 4 февруари преди 27 години.

Христофор Христов, един от водачите на студентските митинги от 1997 година показа, че по това време Съюз на демократичните сили към момента няма младежка конструкция. Демократическата партия (ДП) на Стефан Савов към този момент е провела свои юношески структури по места. По време на февруарските събития и Виденовата зима протестиращите студенти на барикадите и младежите от Директива за птиците учредяват Студентски съюз, който става главен мотор за младежите в СДС-Варна. „ Младите хора бяхме в основата на митинга против тогавашното ръководство на Българска социалистическа партия “, сподели пред събралите се Христофор Христов.



Народният представител от СДС-Варна доцент доктор Медиха Хамза акцентира от своя страна какъв брой значимо е да се помни урока от предишното и хората, които са съдействали за „ извоюваната на тази дата независимост от ръководството на антибългарското държавно управление “. Депутатът напомни решаващата роля на сегашния водач на Съюз на демократичните сили и заместник-председател на партията доктор Янко Станев, който през 1997 година е в основата на организацията на протестните дейности във Варна против комунистическото държавно управление, довело страната до чудовищна инфлация, а народът – до просешка сопа. Той е първият настоящ кмет на регион „ Вл. Варненчик “ в морската столица, който слага укрепление на изхода на града. „ Днес е още по-належащо да помним и да не разрешаваме историята да се не помни такава, каквато е. Защото на тази дата преди 27 години България уверено избра „ в никакъв случай към този момент държавно управление против България “.



Областният ръководител на СДС-Варна Коста Владимиров показа, че по това време навършва пълноправие и за пръв път гласоподава. Избира Съюз на демократичните сили, а оттогава „ Съюз на демократичните сили постоянно е било и остава в сърцето ми “.

Секретарят на регионалната конструкция на Съюз на демократичните сили Юрий Колев напомни за аргументите, изкарали хората по улиците през зимата на 1996-97 година. „ Протестирахме против ръководството на комунистите, тъй като докараха България до банкрут. Тогава един $ струваше 3000 лева, а пенсиите на околните ни се равняваха на 5 $. Явно през днешния ден някои хора желаят да забравим тези обстоятелства. Историята обаче не се не помни, тъй като хора са жертвали живота си, с цел да пазят дела. В тези дни и ние бяхме подготвени да дадем живота си, с цел да бъдем свободни от ръководството на комунистическата партия. Този незабравим знак, край който се събираме към този момент 26 години, е подложен тъкмо за това – да не се не помни какво беше и какво желаеме да бъде “.



„ Да помним и да не забравяме доайените си – Неделчо Цанев, Костадин Вягов. Те живееха за Съюз на демократичните сили. Преди 27 години ние бяхме млади, а те – на достолепна възраст. Показаха ни и с образеца си ни предадоха урок, по какъв начин би трябвало да се живее и милее за идеята Съюз на демократичните сили и за демокрацията “. С тези думи секретарят на градската организация на СДС-Варна Веселин Василев отдаде заслужена респект на старейшините на партията, които към този момент не са сред живите, само че имат своята роля в политическия живот на „ сините “ в морската столица.

През зимата на 1996-1997 година след месеци на митинги в цялата страна в този ден починалият Николай Добрев не реализира мандата за сформиране на следващото държавно управление на Българска социалистическа партия. Преди тази развръзка България към този момент е доведена до дълбока политическа и финансова рецесия от ръководството на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от митинги, блокирани са пътища и улици, страната изпада в обърканост. Повратен миг е потушаването на митингите пред Народното събрание на 10 януари, когато против гневния народ беше хвърлена полиция и жандармерия. Стотици са ранени.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР