Никога не е твърде късно да се възползвате от предимствата

...
Никога не е твърде късно да се възползвате от предимствата
Коментари Харесай

Учените разкриват какво се случва с продължителността на живота ви, когато спрете да пушите

Никога не е прекомерно късно да се възползвате от преимуществата на живота без тютюнев пушек.

Според нов огромен разбор на откриватели от Канада и Норвегия отводът от цигари – без значение на каква възраст се случва това - може да усили продължителността на живота с години.

" Отказването от тютюнопушене е неуместно дейно за понижаване на риска от гибел и хората могат да се възползват от тези преимущества извънредно бързо ", споделя ученият по публично здраве Прабхат Джа от Центъра за световни здравни проучвания в „ Юнити Хелт Торонто “.

Ако един пушач успее да се откаже от мощно пристрастяващия си табиет до едно десетилетие, Джа и сътрудниците му споделят, че той може да се надява да живее съвсем толкоз дълго, колкото човек, който в никакъв случай не е хващал цигара през живота си.

Авторите на изследването изясняват още, че в случай че човек на каквато и да е възраст спре да пуши за по-малко от три години, той може евентуално да предотврати загубата на 5 години живот. Ако спре цигарите за едно десетилетие, може да предотврати загубата на едно десетилетие от живота си.

Колкото по-млад е пушачът, който реши да направи тази смяна, толкоз повече ще се усили продължителността на живота му като цяло.

Обещаващите резултати са получени от наблюдателни изследвания в Норвегия, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Канада. В продължение на 15 години учените наблюдават здравословното положение на близо 1,5 милиона възрастни, живеещи в тези страни с високи приходи. Изследователи от Центъра за световни здравни проучвания в Канада и Норвежкия университет в този момент са анализирали въпросните данни във връзка с рисковете от тютюнопушенето.

Участвалите в изследването пушачи на възраст над 40 години и под 80 години са изгубили приблизително към 12-13 години от живота си спрямо непушачите. Хората, които са съумели да откажат цигарите за 10 години, обаче, наподобява, че съвсем са отстранили рисковете от смъртност, свързани със остарелия им табиет.

Рискът от гибел от болести, директно свързани с тютюнопушенето, като инсулт, сърдечен арест или рак, също бил доста понижен.

" Много хора считат, че е прекомерно късно да се откажат от пушенето, изключително на междинна възраст ", споделя Джа.

" Но тези резултати опровергават това разбиране. Никога не е прекомерно късно, резултатът е бърз и можете да намалите риска при всички съществени болести, което значи по-дълъг и по-качествен живот. "

Разлики в предстоящата дълготрайност на живота сред някогашни и сегашни пушачи, както и хора, които в никакъв случай не са пушени. Те са изразени в години и разграничени по пол. (Rin Cho, NEJM Evidence, 2024)

Настоящите констатации се удостоверяват от предходни наблюдателни изследвания, в които изгодите от отказването от тютюнопушене са свързани със доста възстановяване на продължителността на живота, която от време на време доближава общо до 10 години.

Джа и сътрудниците му доближават до сходни числа, употребявайки огромна кохорта.

Резултатите им не значат, че последствията от тютюнопушенето са изцяло обратими. При разбора рискът от гибел в резултат на белодробни болести не е толкоз доста понижен измежду някогашните пушачи, колкото при други здравословни положения, което " отразява дълготрайното необратимо увреждане на дихателните пътища ", споделят откривателите.

Въпреки това отказването от тютюнопушене към момента е най-хубавият разполагаем вид за възстановяване на здравето и функционалностите на белите дробове измежду пушачите.

Ако човек на възраст над 40 години спре да пуши в продължение на 10 години да вземем за пример, той може евентуално да завоюва близо 8 години живот, които би изгубил поради рак. Това значи, че в тази рискова категория той изостава единствено с четири години от пушач, който в никакъв случай не е пушил.

Някои предходни данни демонстрират, че след десетгодишно непушене рискът от рак на белия дроб е на половина по-малък от този при непушач на сходна възраст. След две десетилетия рискът от инфаркт или инсулт може да бъде еднакъв на този при човек, който в никакъв случай не е пушил.

Настоящите резултати демонстрират, че тези изгоди могат да бъдат осъществени още по-рано.

" Един от най-ефективните способи за доста възстановяване на здравето е просто като помогнем на пушачите да откажат цигарите. ", споделя Джа.

" Това може да се направи със угриженост и без наказание или заклеймяване, като се признае, че цигарите са конструирани по този начин, че да провокират мощно пристрастяване. "

Изследването е оповестено в NEJM Evidence.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР