Никога досега първата политическа партия в изборите не е чувствала

...
Никога досега първата политическа партия в изборите не е чувствала
Коментари Харесай

Проф. Тодор Галунов: Открита партийна коалиция е неуместна и невъзможна


Никога до момента първата политическа партия в изборите не е чувствала такава самота в политическия живот, не е била толкоз подвластна от останалите “, сподели пред БНР проф. Тодор Галунов, учител по политология в Великотърновския университет.
„ Всичко зависи от това дали партиите, които са във напредък сега, ще преценяват, че едни нови избори биха им дали ново политическо ускоряване  - това ще реши дали ще имаме кратковременен кабинет или ще се върви бързо към нови избори. Този въпрос ще се обясни в околните седмици.

Сега е деликатна обстановката дали втората партия ще се опита да поеме властта или ще го прави след нови избори. Но партиите би трябвало да се научат да работят в естествени обединения . Защото те до момента обединенията са безпринципни “, разяснява в предаването „ Преди всички “ проф. Галунов.

По думите му много политически обети са били произнесени и по тази причина открита партийна коалиция е неуместна и невъзможна , в случай че се стигне до кратковременен кабинет, той ще е програмен, за ръководство до отиване на пандемията, или експертен кабинет с разнообразни лица, само че без период.

" Ако обаче се вслушаме в предлагането на Бойко Борисов за експертен кабинет, би трябвало да имаме поради, че политическите партии по принцип имат остра липса на експертиза. Затова, в случай че търсим експертиза, няма да ги намерим в сегашните участници в българския парламент. Трябва да се търсят лица с по-друг профил . Но даже да се стигне до експертен кабинет, опозицията, която в този момент е във напредък, ще изиска да наложи свои специалисти. А ми се коства, че ГЕРБ се е насочил да бъде съпротива ", счита още политологът.

По думите му при всяко състояние ГЕРБ ще е склонна на взаимни отстъпки, с цел да има някакво държавно управление и да не се стигне до предварителни парламентарни избори. А има и неуместен вид, при който втората партия не основава кабинет преднамерено, с цел да има нови избори.

" Ако се стигне до това президентът Румен Радев да връчва мандат за трети път, тук е забавно дали ще го връчи на Българска социалистическа партия или ще върви към експертен кабинет, само че той пък може би ще бъде елементарно свален . При всички случаи се върви към това да ни ръководят нестабилни краткотрайни кабинети. Но това не е толкоз ужасно ", счита още политологът.

" Но пък това ще ускори тежестта на Народното събрание, а депутатът ще има политическото самочувствие да предлага промени , да не е сплескан от изпълнителната власт, както е до момента ", сподели проф. Галунов. 

По думите му длъжностен кабинет като финален вид, не трябва да се натоварва с прекомерно огромни упования, той единствено ще има за задача да провежда последващи избори.

" Затова пък е значимо в този момент да се види дали партиите ще подходят държавнически в рецесията или ще подходят тясно партийно и да отидат на нови избори ", сподели специалистът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР