Никое лечебно заведение не е подготвено за това, което се

...
Никое лечебно заведение не е подготвено за това, което се
Коментари Харесай

Експерт: Никое лечебно заведение не е подготвено за коронавируса

”Никое лечебно заведение не е квалифицирано за това, което се случва със болестта от ковид. Никой не може да държи стотици респираторни апарати на склад - това са доста пари. Апаратурата не е малко за това, което обикновено се прави ”. Това сподели пред БНР Красимир Грудев от Националното съдружие на частните лечебни заведения.
Според него никоя здравна система не е до дъно готова за тази зараза. Той напомни, че частните лечебни заведения още при започване на рецесията с ковид за декларирали готовността си да се включат в битката с ковид, само че посочи, че не всички лечебни заведения имат инфекциозни отделения, които са главните за банкет на инфектирани с Covid-19 пациенти.

" Частните лечебни заведения в Пловдив могат да дават 154 кревати, 25 от които са интензивни, т.е. снабдени с респиратори. В София най-малко половината от частните лечебни заведения ще вземат участие - " Света София " с 50 кревати, " Токуда " - с 12 кревати, " Св. Панталеймон " - с две кревати, МБАЛ " Люлин " - 17 кревати. " София мед " и " Сити клиник " също ще вземат участие. 28 са интензивните кревати, които ще обезпечат частните лечебни заведения в София. В Бургас до 100 кревати ще отключат регионалната болница и профилираната. Частните лечебни заведения могат да обезпечат до 200 кревати. Общо 67 респиратора разполагат лечебните заведения в града ".

Той уточни, че частни лечебни заведения могат да обезпечат в Пазарджик 27 интензивни кревати, в Русе - 29, в Стара Загора - 8, в Хасково и Монтана по 6 кревати, в Кърджали - 5, в Благоевград - 23, в Ботевград - 20 интензивни кревати.

Относно медицинския личен състав в лечебните заведения, Грудев изясни, че на всеки 5 кревати би трябвало да има по една здравна сестра и на всеки 10 кревати би трябвало да има по 1 доктор.

Той уточни, че проблем освен на частните лечебни заведения е дефицитът на лекари инфекционисти.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР