Никита Михалков, носител на Оскар за чуждоезичен филм с Изпепелени

...
Никита Михалков, носител на Оскар за чуждоезичен филм с Изпепелени
Коментари Харесай

Никита Михалков ще раздава евразийски "Оскари"

Никита Михалков, притежател на " Оскар " за чуждоезичен филм с " Изпепелени от слънцето " (1994), а към този момент режисьор и артист основно в личното си тв шоу " Бесогон ", реши да отговори на културните и стопански наказания по отношение на Русия с контрамярка. Създаване на евразийски аналог на " Оскарите " предлага 76-годишният режисьор, който е ръководител на Съюза на съветските кинематографисти и един от най-верните поддръжници на президента Путин. 

Идеята си Михалков показа на Евразийския стопански конгрес в Бишкек, написа " Sпутник Киргизстан ". " Голямата премия ще бъде диамантена пеперуда. Но това не е належащо да бъде фестивал... За да ме разберете, ще кажа, че това ще бъде " евразийски Оскар ", съобщи той. " В него ще вземат участие филми, съответстващи на идеалите, които ние дружно ще формулираме, и няма да имат късмет филми, които унищожават човешката същност ", добави Никита Сергеевич. 

Той предложи награден фонд " към 3-5 милиона $ ". В събитието " великодушно " може да вземат участие освен страните от Евразийския съюз – Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан и Беларус, само че и тези които " подхождат на идеологическите правила ", пишат съветските медии. Михалков акцентира, че бъдещата евразийска кино премия ще бъде учредена след съвещания сред държавните глави на страните от ЕАИС.

Идеята се хареса и на режисьора  Антон Мегердичев:  " Ако това ще работи, съм " за ". Да бъде влиятелна (наградата), да бъде такава, че действително да въздейства на кариерата на тези, които ще я получат. Те (лауреатите) би трябвало в последна сметка да са първите вести на Яндекс ", каза той, визирайки известната съветска търсачка - аналог на Google.

След като Русия бе дисквалифицирана от присъединяване в " Евровизия " по-рано тази година, артистът Николай Басков и продуцентът Йосиф Пригожин предложиха да бъде основан и съветски аналог на песенния конкурс. Според тях в него ще имат право на присъединяване " другарските страни, които в интервала на разпространяване на русофобията останаха с Русия ". Самият Михалков предходната седмица порица Филип Киркоров за гостуването му на " Евровизия " в Торино. 

Идеята на Никита Сергеевич всъщност не е нова. Още през 2016 година режисьорът предлага основаването на евразийски " Оскар ", въпреки че тогава претекстовете му бяха други. " За нас понятието евразийско пространство има кардинално, стратегическо значение. Евразийското пространство - това е голяма част от света, която може да претендира за по-голямо внимание, в сравнение с през днешния ден. Това не е опит да се борим с Холивуд ", разяснява тогава той и уточни, че все по-голямо внимание се отделя на филмите от Изтока - Корея, Индия, Пакистан.

 

РЕАКЦИЯ

Известният публицист Александър Невзоров разяснява самодейността на Михалков по този начин: " Пригответе се Русия да бъде консервирана в " личен сос ", маринована в секретите на Соловьов и Симонян. Ще бъде запечатана доста крепко, с цел да не се позволяват никакви " задгранични въздействия ". Мечтата на михалковци, путинци и мизулинци е да прекъснат всякакви връзки на Русия със света, за да ръководят обеднялото и затъпяло население без осведомителни и културни " пречки ".

Както знаете, достиженията на цивилизацията провокират дисидентство и свободомислие. Няма място за всичко това в Русия на Путин.  " Не бива да повтаряме грешките на Съюз на съветските социалистически републики, който позволи появяването на дисиденти и самиздат ". Путинизмът осъзна, че бойците и офицерите, способни да осъществят фантазиите на диктатора за международно владичество, не могат да бъдат отгледани в отворена и свободна страна.

Народът би трябвало да бъде подложен в мощна национално-патриотична саламура и подложен на херметично " запечатване ", под тежък капак. В този си тип, като буркан с гъби, Русия ще заеме мястото си в тъмното подземие на планетата ", написа той. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР