НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий плава в Атлантика

...
НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий плава в Атлантика
Коментари Харесай

Полярният ни кораб дебне за пирати край Западна Африка

НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий ” плава в Атлантика на път за Ледения континент
Военни моряци упражняваха пукотевица от борда

Експедицията коства към 5 млн. лева

Моряци от екипажа на българския боен научноизследователски транспортен съд НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий ” упражняваха пукотевица с щатното въоръжение на борда, откакто навлязоха в рисков поради пиратски нападения регион в Атлантическия океан. Това оповестиха от ВВМУ “Никола Вапцаров ”, в чийто състав е корабът.

Той отплава от Варна на 8 ноември за присъединяване в 32-ата българска антарктическа експедиция и след спирка в испанския порт Картахена на 28 ноември навлезе в рисковата зона край крайбрежията на Западна Африка на път за аржентинското пристанище Мар дел Плата.



34-членният му екипаж се управлява от кап. II сан Николай Данаилов.

Екипажът е наведен във висока подготвеност за отразяване на офанзивите на бързоходни плавателни и летателни средства, а корабът получава и излъчва ежедневни отчети за надводната конюнктура от и към центъра за съдействие Maritime Domain Awareness Trade - Gulf of Guinea (MDAT-GOG), допълниха от ВВМУ. Центърът е основан през 2016 година от френските и английски Военноморски сили, с цел да обезпечи сигурността на корабоплаването в региона, където вър#луват нигерийски пирати.

НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий ” ще напусне рисковите води на 2 декември. 34-членният му екипаж се управлява от кап. II сан Николай Данаилов, който бе пълководец и на първото полярно корабоплаване предходната година. Сега корабът придвижва структурата за съвременна лаборатория, която ще бъде построена до финала на експедицията в българската база “Св. Климент Охридски ” на о. Ливингстън. Попътно корабът ще дебаркира за първи път в най-южния град на планетата - Ушуая на Огнена земя.

На Ледения континент военните моряци ще си партнират с 25 учени, които ще работят по 10 научни плана. Част от тях са свързани с телекомуникациите, с проучването на капацитета на антарктическите дрожди за лекуването на рак, както и с изследването на о. Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови. Оттам водолазна експедиция ще вземе проби от морското дъно. Плавателният съд придвижва и датчици, които учените ще бъдат сложени в пукнатини на ледника и ще регистрират температурата и влажността.

Очаква се НИК 421 да се завърне във Варна през април. Втората му експедиция коства към 5 млн. лева, а бъдещата лаборатория ще се употребява от учени от целия свят, сподели при изпращането проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР