Нигерия се превърна в първата африканска държава, която пуска своя

...
Нигерия се превърна в първата африканска държава, която пуска своя
Коментари Харесай

Първа в Африка: Нигерия пусна собствена дигитална валута

Нигерия се трансформира в първата африканска страна, която пуска своя цифрова валута.

eNaira ще бъде електронна версия на локалната хартиена валута найра, ще има същата стойност и ще бъде издавана от Централната банка на Нигерия. Целта ѝ не е да размени парите в брой, само че ще действа като безвредно и дейно различно средство за заплащане.

Така Нигерия се причислява към разрастващите се страни, които залагат на цифровите пари за редуциране на разноските за преводи и разширение на достъпа до формалната финансова система.

Новата валута ще усили паричните преводи, ще насърчи трансграничната търговия, ще усъвършенства финансовото приобщаване и ще даде опция на държавното управление да прави обществени заплащания по-лесно, увери президентът на Нигерия Мухамаду Бухари при формалното показване на валутата.

Наред с нововъведенията, приемането на цифровата валута може да усъвършенства икономическите действия и да усили нигерийския Брутният вътрешен продукт с 29 милиарда $ през идващите 10 години, счита президентът.

eNaira е огромна стъпка напред в развиването на парите, а централната банка дава обещание, че eNaira, сходно на физическата найра, ще бъде налична за всеки… Темата на новата валута е: " Същата найра, повече благоприятни условия ", показват от Нигерийската централна банка.
Дигитална валута вместо криптовалути



Издаването на новата цифрова валута идва откакто централната банка на страната забрани на банки и финансови институции да работят с криптовалути, защото те носят риск за финансовата система.

Дигиталните валути, издадени от централни банки, наричани кратко CBDC, съставляват национална валута (нещо друго от криптовалутите, като Bitcoin и Ethereum), която не е обвързана с фиатните пари. За разлика от криптовалутите, цифровите валути са контролирани и подлежат на банковото законодателство. Обикновено сходни цифрови валути се употребяват за по-бързи и евтини трансгранични прехвърляния на стойност сред финансови институции.

Тъй като eNaira има същата стойност като физическата найра, нейната стойност ще се повишава или понижава по отношение на $ по същия метод като фиатната валута. Малко евентуално е тя да бъде толкоз волатилна като криптовалутата.

Дигиталната валута eNaira ще служи като допълнение към физическата форма на нигерийската найра, която загуби 5.6% от цената си през тази година, макар опитите на централната банка да я стабилизира.
Все повече страни залагат на цифровите валути

През август, Нигерийската централна банка избра Bitt Inc. за механически сътрудник, който да помогне за основаването на цифровата валута, която в началото трябваше да бъде пусната на 1 октомври точно на 61-ата годишнина от независимостта на Нигерия.

Нигерия се причислява към Бахамите и Източнокарибската централна банка, които бяха измежду първите, които пуснаха национална цифрова валута. Китай пусна пилотна версия на цифров юан по-рано през актуалната година.

От Гана до Южна Африка, страните в Африка организират проби за цифрова форма на платежните си средства, посредством която да обезпечат по-бързи и евтини парични преводи, само че без да изгубят надзор над паричната си система.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР