Ние заедно с природните и Божествени закони ли живеем, или

...
Ние заедно с природните и Божествени закони ли живеем, или
Коментари Харесай

3D принтиране: Стартът в новата посока на безсмъртие

Ние дружно с естествените и Божествени закони ли живеем, или срещу тях?

Всъщност към какво се стремим, вечността може би…, само че по този начин излиза, че желаеме да променим естествения ход на живота. От друга страна еволюционният развой, развиването на медицината, технологиите и желанието на човек да живее в положително здраве е натурален фактор за смяна на тези правила. Стремежът на човек да дръпне завесата и да   надникне там, където написа – “За Човека до тук! ”, е задоволително мощна мотивация да направи тъкмо това.

    Стартът в новата посока на величие е даден от Хидео Кодама от Общинския институт за индустриални проучвания в Нагоя, който разгласява първата публикация за тримерен отпечатан модел през 1981 година И по този начин светът заговаря за 3Д принтирането, което се трансформира в спусък за всички мозъци, които стават негови почитатели.

    Как Кодама изяснява това? Най-просто казано – основава се 3D модел, който във формата на файл се праща на 3D принтер. Вана с фотополимерна течност се излага на ултравиолетова светлина и се  проектира изображение на частта върху даден материал, пласт по пласт. Всеки един е изложен на UV светлина и след сгъстяване, ваната се източва от фотополимерната течност за идващият насложен пласт. Процесът се повтаря, до момента в който частта бъде приключена.

    Факти от историята е наситена с мозъци които виждат големия капацитет в приложението на 3Д принтирането. На 16 юли 1984 година Ален Мехо, Оливър Уите и Жан Клод Андре подават поръчка за собствен патент за процеса на стереолитография. Поради редица фактори и съмнение в вероятността на нововъведението, екипа не съумява да завоюва. Почти паралелно с тях разработки прави Чарлз Хъл. Европейският съюз го награждава като единствен откривател на технологията. Днес той има 93 американски и 20 европейски патента на свое име и е почетен с Европейската премия за откривател в категорията за неевропейски страни през 2014 г.  Наричат го - „ бащата на 3D печата “, пионер и визионер в промишлеността, производството и медицинския щемпел.

Групата от учени и той отпред основават файловия формат STL (цифров език, универсално четим от 3D принтери), който е златният стандарт в свързаността на 3D щемпел с ултра висока разграничителна дарба с всички CAD формати. Днес технологията се употребява за печатане на всичко, от персонализирани слухови апарати за слагане в ушите и професионални музикални устройства до автомобилни елементи за планиране.

     През 1983 година посредством 3D се отпечатва първият предмет - дребна чаша, обект основан с адитивна технология. Успехът на процеса на Хъл е катализатор за основаването на 3D Systems през 1986 година

    През 1999 година осведомителна бомба известява, че света приветства първият 3D отпечатан орган – пикочен мехур! Новината продължава тържествено, че органа е сполучливо трансплантиран! Създаден от учени от Института за регенеративна медицина Уейк Форест, човешки пикочен мехур е отпечатан, след това затрупан със личните кафези на реципиента и по-късно вграден. Абсолютен, златен теоретичен пробив, защото устройството употребява личните кафези на пациента. Това е безапелационна причина, че няма даже и най-малък късмет имплантът да бъде отритнат.

    Стигаме до още една повратна точка - щастливият брак сред технологии и медицина. Създава се детето им - BAB - най-модерният, многофункционален, образован 3D биопринтер на планетата Земя.

   Цялото му име е - BioAssemblyBot® 400 (BAB400), образован робот за създаване на системи за 3D модели.  Завишената му  прецизност, елиминирането на постоянно срещани проблеми свързани с ръчните работни процеси, софтуера за разбор на изображения и 6-осната роботизирана ръка на BAB, обезпечено ще ви придвижи в бъдещето.  Надеждно възпроизвеждане на 3D тъкани и органоиди, тестване токсичността или ефикасността на медикаменти върху модели, показани за естествени човешки тъкани, са две от извънредно значимите му благоприятни условия.

    В класацията на списание Форбс – “30 под 30 ”, се дава шир на млади, новаторски и предприемчиви хора от целия свят, моделиращи бъдещето ни от положителната му страна. Гордост е, че България е показана от OS Implants, екип от студенти от МУ-София. През пролетта на 2021г., Ваньо Везиров, Марио Емилов, Кирил Станчев и Алексей Митев са показани в тази ранглиста с  усъвършенстван първообраз и план за 3D принтиране на костни импланти. Стандартна процедура за сканиране - компютърна томография дава изображение служещо за база. Създава се виртуален модел на медицински имплант, който е самостоятелен и персонализиран за всеки пациент. Следва процесът на принтиране благодарение на полимер, утвърден от Европейската здравна организация (EMA), който прилича здравината и параметрите на същинските кости.

    За екипа им, справедливо се споделя по този начин – “Момчетата позволяват проблем с пътнотранспортни катастрофи, както и тежки туморни болести на костите, които постановат костна промяна ”.  Младият Везиров е осенен от просветление и споделя по този начин На макро равнище, когато един хирург слага орган в друго човешко създание – реципиент, той се пробва да му помогне, само че на микро равнище клетките не мислят по този начин. Клетките разпознават органа като непознат. И започнах да диря в Гугъл за решение за това несъгласие. Тогава попаднах на едно доста забавно клипче с професор Антъни Атала от Щатите, който споделя „ Здравейте, аз съм Антъни и моята лаборатория принтира уши “ и демонстрира едно ухо Това беше както се споделя обич от пръв взор – влюбих се в концепцията да сътворявам решения, свързани с високите технологии и по този начин започнах да узнавам повече за 3D принтирането .    Български разум на млад визионер, който сполучливо е стъпил на международната научна сцена! Аплодисменти и нека този млад мъж остане тук, в родината ни. Имаме потребност да почувстваме що е то – национална горделивост!

  Мисля си, ето това се споделя хубав разум, когато съзнанието ти е будно, в действителността е и работи за спасението на индивида. Дай Боже повече такива хора!

    От мен поздрави, бъдете здрави и помислете за значимите неща от живота!

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР