Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България

...
Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България
Коментари Харесай

Томислав Дончев настоя да скъсаме с икономиката на ишлемето

Ние би трябвало да скъсаме с стопанската система на ишлемето, където България е конкурентна единствено с ниската цена на труда и ниските разноски . Трябва да се научим да вършим неща, които другите не могат. За това настоя вицепремиерът Томислав Дончев по време на обществена полемика на първия дирек на Националния проект за възобновяване и резистентност на тематика " Иновативна България ", провела се онлайн.

Дончев посочи, че богати са тези страни, народи и нации, които изобретяват неща. Фокусът би трябвало да бъде върху скъпите неща, настоя вицепремиерът.

Той уточни, че разноските за нововъведения, обучение и икономическо развиване в никакъв случай не са разкош. Глупаво би било да се свежда диалогът единствено до бюджетни категории, а съществуването на един подобен дирек не е единствено поради нуждата на проекта, а от напъните на държавното управление за развиването на страната, изясни Дончев.

Ако желаеме стопанска система на добавената стойност, това може да се случи единствено, в случай че създаваме и произвеждаме по-скъпи неща . Трябва да се обърне внимание на самата просветителна среда и дали и тази система дава умения, скъпи за живота, акцентира вицепремиерът.
 Бюджет 2021 е разумен съгласно Лъчезар Борисов
Бюджет 2021 е разумен съгласно Лъчезар Борисов

Според него страната ни се оправя доста добре с рецесията на фона на всички страни в Европейски Съюз

Как ще наподобява страната и обществото ни след 15 години, зависи от това какво се случва в клас през днешния ден . Планът поставя акцент върху STEM дисциплините в 1680 учебни заведения, планувани са средства за спомагателна цифровизация на образователния развой, изясни Томислав Дончев.

Инвестициите са допълващи по отношение на всички останали вложения в бъдещите оперативни стратегии. Пряко обвързвано с напъните в областта на обучение е България да бъде доста по-напред в областта на нововъведенията, настоя Дончев.

Освен ограниченията, планувани в бюджета и оперативните стратегии, планува се още основаването на нов фонд на стойност 110 млн. лева . Необходима ни е гаранция, че парите ще отиват там, където ще образуват добавена стойност, подчертава Дончев.
 Над 4 хиляди свободни работни места на трудовите тържища са оповестени през септември и октомври
Над 4 хиляди свободни работни места на трудовите тържища са оповестени през септември и октомври

По данни на Агенцията по заетостта

Той настоя за рационализиране в правенето на политики.

Образователният министър Красимир Вълчев регистрира, че в последните години се случват няколко неща в областта на образованието - направихме преход към компетентностен метод към познания и умения. Логиката на промяната може да остава невидима, само че тя е реалност - минава през НВО, стратегиите, културата за нововъведения, които следва да намерят ключа към стимулира всяко едно дете да учи, изясни Вълчев.

" Това е една тиха, невидима гражданска война, която се случва в просветителната система ", безапелационен бе просветният министър и предизвести, че най-трудно учителите намират мотивация да накарат учениците да учат по математика и естествените научки.

Според него основна е подготовката на децата в областта на дигитализацията. Ако желаеме да имаме повече деца в професионално обучение, би трябвало да има положителни училищен общежития и положителни бази за подготовка. Имаме доста потребности за материално-техническата база, призна Красимир Вълчев.
 Дистанционното образование превръщало учителите в гидове в музей
Дистанционното образование превръщало учителите в гидове в музей

Сергей Игнатов желае повсеместен локдаун макар " мрънкането и заканите "

Председателят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски съобщи, че по пътя на промените на страната има път, който да бъде извървян от всички, освен от учените, само че и от държавните институции по какъв начин да влагат средства.

Ние сме обречени да го създадем това. Планът е доста добър, защото стъпва на научните проучвания и за това да бъде адмириран, посочи учен Ревалски, съгласно който всички дружно би трябвало да го изпълним, единствено от едната страна няма да стане.

Според него би трябвало по-ясно да бъде казано обществено, че ще бъдат финансирани научни проучвания , които са ефикасни. Академик Ревалски не вижда ясна поддръжка в проекта за проучвания, които са ефикасни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР